Obe sta v lasti direktorja Doma starejših občanov Prebold Ivana Kovača, ki je zašel v tako hude finančne težave, da ni več zmogel poravnavati svojih obveznosti do lastnika zgradbe, dobaviteljev in okoli 50 zaposlenih. Znano je, da so delavci zaradi zamud pri izplačilu plač in velikega pritiska nadrejenih konec junija začeli stavkati in so stavko šele pred kratkim omilili. Nekateri so obupali in dali izredno odpoved delovnega razmerja, iz doma pa se je odselilo tudi nekaj stanovalcev. Starostniki, ki živijo v domu, so na začetku podpirali stavkajoče in razumeli njihove težave, sčasoma pa so zaradi bistveno nižje kvalitete življenja postajali vedno bolj nezadovoljni.

Če bo sodišče sprejelo predlog Raiffeisen Leasinga in v Kovačevih družbah uvedlo stečaj, se bodo lahko zaposleni končno prijavili na zavod za zaposlovanje. Tudi po mnenju vodilnih iz Raiffeisen Leasinga je najboljša rešitev, da v Dom starejših občanov Prebold svojo dejavnost razširi Dom upokojencev Trbovlje, ki prav tako opravlja dejavnost institucionalnega varstva starejših oseb. Znano je, da so direktor Kovač, zaposleni in sindikalisti v tem videli edino in dolgoročno rešitev, vendar so bili problem dolgovi, ki jih ima Dom upokojencev Prebold in jih Trboveljčani ne morejo prevzeti. Kot kaže, so zdaj le našli skupno pot.

»Raiffeisen Leasing je sprejel vse zahteve, ki jih je za pogoj postavil svet zavoda Doma upokojencev Trbovlje, njihova uresničitev pa je odvisna tudi od razvoja dogodkov v stečajnem postopku,« so sporočili lastniki zgradbe in poudarili, da so se odpovedali trimesečni najemnini. Ta denar bodo raje namenili za aktivnosti, s katerimi se bo delo v domu in s tem seveda tudi življenje tamkajšnjih starostnikov vrnilo v normalno stanje.