Gre za dva objekta in dve družini, ki se bosta morali po vsej verjetnosti preseliti. Koroški župani so upali, da bodo zaplet rešili s spremembo uredbe, ki določa vplivno območje, in slednjega nekoliko razširili. »Mi smo odlagališče zgradili v skladu s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem, ki nam ga je izdala država, in na podlagi tega smo oddali tudi vlogo za sofinanciranje iz kohezijskih skladov EU, ki nam je bilo prav tako odobreno s sklepom vlade. Vsi smo se zavedali, kakšne težave to prinaša s seboj in pod kakšnimi pogoji je bilo dovoljenje za odlagališče izdano. Da zdaj okoljevarstvenega dovoljenja ne bomo dobili, je sprenevedanje brez primere,« je jezen prevaljski župan Matic Tasič.

Pravi tudi, da ideja o spremembi uredbe, po kateri bi vplivni pas širili, ni zrasla na »njihovem zelniku«, pač pa so jim to že pred dvema letoma predlagali na ministrstvu, kjer so takrat sedeli drugi ljudje. »Ves čas so nam zagotavljali, da se bodo rešitve našle, in mi smo jih zaupali, zdaj pa tole. In če je ministrska ekipa prišla na Koroško samo za to, da so nam povedali, da dovoljenja ne bo, je bilo škoda njihovega in našega časa, saj bi nam to lahko tudi napisali,« se še priduša Tasič, ki ne mara nič slišati o morebitnem vračanju evropskega denarja. »Vse, kar smo počeli, smo počeli z dovoljenjem države in ne občine. In če mislijo, da mi nismo opravili svojega dela, pa trdim, da smo ga, naj pridejo in oni ljudem razložijo, kako in kaj,« je še dejal Tasič.

Država dvignila roke in jih celo zavedla

Nič manj razočaran ni direktor Koceroda Ivan Plevnik, ki je to, da ministrstvo ne namerava spreminjati uredbe, izvedel iz našega članka v Dnevniku, ki smo ga objavili pred približno štirinajstimi dnevi. A je vseeno upal, da bo minister Židan na Koroško prinesel spodbudne novice in predlagal rešitve. »Pa je rekel, da napak svojih predhodnikov ne bo popravljal,« pravi Plevnik, ki se trudi okoljevarstveno dovoljenje pridobiti že vse od jeseni 2010. Dejal je, da so sicer imeli zadržke glede stanovanjskih objektov v 300-metrskem vplivnem pasu že ob snovanju projekta, ki sega v leto 2004. A jim je takratni minister Janez Podobnik dejal, da jih do takrat, ko bo to zgrajeno, zagotovo ne bo več. »In ker je bilo s strani ministrstva rečeno, da bodo spreminjali uredbo, smo bili mirni. Še več, celo pohvaljeni smo bili, da smo našli lokacijo za odlagališče, ki sicer ni bila idealna, a je bila, medtem ko so imeli povsod drugod po Sloveniji velike težave s civilnimi iniciativami, saj si odlagališč ljudje v bližini svojih domov niso želeli,« še pravi Plevnik. In dodaja, da bodo zdaj pač potrebovali še nekaj časa pa tudi denarja, da bodo skupaj s stanovalci našli ustrezno rešitev. »Dejstvo je, da moramo do konca leta pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Kako, ta trenutek še ne vem. Vem le, da je država očitno dvignila roke in nas zavajala. A je prav, da najdemo rešitev po mirni poti, brez nepotrebnega vznemirjanja ljudi in metanja polen pod noge,« sklene Plevnik.