V prvem krogu so člani Moka Tokiu namenili 42 glasov, Carigradu in Madridu pa po 26. Po vnovičnem glasovanju med Madridom in Carigradom so Turki slavili z 49:45. V zadnjem krogu glasovanja je Tokio s 60:36 ugnal turško velemesto in s tem dobil organizacijo iger. Za Tokio bodo to že druge olimpijske igre. Prvič jih je japonska prestolnica gostila leta 1964, nanje pa ima zaradi dveh kolajn telovadca Mira Cerarja lepe spomine tudi slovenska športna javnost. Tokijske igre bodo četrte poletne igre v Aziji po Tokiu 1964, Seulu 1988 in Pekingu 2008.

Največje tveganje je bila jedrska nesreča v Fukušimi

Opazovalci so prepričani, da je Tokio, ki je v zadnjih dneh veljal za prvega favorita, uspešno izpeljal tudi sklepno predstavitev in prepričal člane Moka, da v 35-milijonski metropoli ni nevarnosti za uspešno izvedbo iger 32. olimpijade. Tokio je moral prepričati predvsem, da se položaj po nesreči na jedrskem reaktorju v Fukušimi ne bo razširil do Tokia.

»Naj vam zagotovim. Vse je pod nadzorom. Doslej nesreča nikoli ni in nikoli ne bo vplivala na Tokio,« je na predstavitvi zagotovil japonski premier Šinzo Abe. Slednji je poudaril, da Fukušima vpliva na območje 0,3 kvadratnega kilometra od reaktorja.

Igre podprlo 70 odstotkov prebivalcev mesta in kar 67 odstotkov vseh Japoncev

Tokio je na predstavitvi poudaril predvsem strnjen sistem tekmovališč na dveh območjih. Kar 85 odstotkov vseh tekmovališč bo pripravljenih v radiju osmih kilometrov od olimpijske vasi. Obenem ima kandidatura državno garancijo za finančne rezerve v višini 4,5 milijarde dolarjev. Predsednik tokijske kandidature Masato Mizuno pa je članom Moka obljubil tudi najvišje televizijske kvote v zgodovini.

Prednost Tokia je tudi, da ima že zgrajenih 15 tekmovališč za igre, le 11 bo novih. Kar deset tekmovališč v Tokiu bo le začasnih, namenjenih le igram, novi olimpijski stadion pa bo zamenjal starega iz leta 1964. Obenem ne gre spregledati, da je igre podprlo 70 odstotkov prebivalcev mesta in kar 67 odstotkov vseh Japoncev. Slednji bodo lahko v svojih mestih spremljali tekme nogometnega olimpijskega turnirja.

Dodelitev iger so v deželi vzhajajočega sonca prebivalci pozdravili z navdušenjem. Kljub temu, da je bila razglasitev iz Buenos Airesa na sporedu ob 5.20 po japonskem času, je dogajanje spremljalo več tisoč ljudi. Neposredni prenos, ki se je začel že sedem ur pred razglasitvijo, je zagotovila nacionalna televizija NHK. »To, da bo Tokio gostil igre, to so sanje. Upam, da bodo olimpijske igre otrokom dale možnost sanjati,« je dodelitev iger pospremil plavalni šampion Kosuke Kitadžima.

Japonska je stopila skupaj

Ljudje na ulicah so vzklikali »Banzai!« (hura) in »arigato« (hvala). »Resnično sem vesela, da je Japonska stopila skupaj,« je povedala trikratna olimpijska prvakinja v rokoborbi Saori Jošida, ki ob tem ni mogla skriti solza, saj njenemu športu grozi, da ga bo Mok izključil z iger 2020. »Te igre smo si tako močno želeli in uspelo nam je,« je dejal predsednik japonske gospodarske zbornice Tadaši Okamura.

Ne gre spregledati, da je Mok vseskozi poudarjal, da bo igre dodelil kandidatu, kjer bo najmanj tveganja. Pri Tokiu je bilo največje tveganje jedrska nesreča v Fukušimi, pri Carigradu, ki je bil neuspešen že pri peti kandidaturi, predvsem poletna politična situacija, pri Madridu pa finančni položaj v državi.