Triindvajsetletni Ratto je v hladnih in deževnih vremenskih razmerah in po skoraj 45 kilometrov dolgem samostojnem kolesarjenju v cilj prikolesaril s slabimi štirimi minutami prednosti pred najbližjimi zasledovalci in prišel do svojega najboljšega dosežka v karieri.

Današnja preizkušnja je tudi dodobra premešala vrstni red v skupni razvrstitvi. Nibali je še povečal prednost pred zasledovalci, na drugo mesto pa se je s četrtega prebil kar 41-letni Horner, ki je zablestel že na nekaterih prejšnjih etapah na španskem krogu. Ameriški kolesarski veteran je z drugega mesta izpodrinil Španca Alejandra Valverdeja (Movistar). Današnja "neprijazna" etapa je terjala tudi "žrtve"; zaradi podhladitve je odstopil eden najbolj slovitih tekmovalcev na letošnji Vuelti - Italijan Ivan Basso (Cannondale).

Slovenska kolesarja na današnji etapi nista bila v ospredju: Janez Brajkovič (Astana) je zasedel 42. mesto in za današnjim zmagovalcem iz Italije zaostal 14:34 minute, v skupni razvrstitvi pa je z 21. zdrsnil na 24. mesto (+20:30). Drugi slovenski predstavnik Grega Bole (Vacansoleil) je zasedel 121. mesto (+29:12), navkljub temu pa je v skupni razvrstitvi malenkostno napredoval na 118. mesto (+2:07:16).

V nedeljo bo na sporedu izjemno zahtevna 224,9 kilometrov dolga gorska preizkušnja, ki se bo začela v Andori, končala pa v Peyragudesu. Kolesarka karavana bo morala premagati tudi štiri vzpone prve jakostne kategorije.