V italijanskem srednjeveškem mestecu, ki leži ob severni obali Gardskega jezera, so že osmič zapored izbrali nosilce prestižnega športno-plezalnega oskarja za tekmovalne dosežke. Pri izboru je žirija upoštevala uspehe na tekmovalnih stenah v letu 2012 ter letošnjega oskarja namenila najboljši slovenski športni plezalki. Petindvajsetletna Markovičeva je lani prepričljivo, že drugič zapored, osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti ter skupaj z uspehi v balvanskem plezanju drugič v karieri slavila tudi v seštevku kombinacije.

Markovičeva je bila za nagrado nominirana skupaj z Avstrijcema Angelo Eiter in Jakobom Schubertom. Žirija v končnem izboru najboljše tekmovalke, ki je zaznamovala minulo leto, ni niti najmanj dvomila. Markovičeva je druga Slovenka s športno-plezalnim oskarjem. Leta 2008 ga je prejela še ena odlična slovenska športna plezalka, Maja Vidmar. Hkrati so že osmič podelili tudi nagrado za posebne dosežke v športnem plezanju na naravnih plezališčih oziroma v skali. Že četrtič je nagrado Salewa Rock Award prejel sloviti češki plezalec Adam Ondra, ki je žirijo prepričal tudi v letih 2008, 2010 in 2011.

Izbor in podelitev je potekala na predvečer tradicionalnega tekmovalnega športno-plezalnega mitinga, rockmastra, na katerem se bodo najboljši športni plezalci danes pomerili v težavnosti, med njimi tudi Markovičeva. V nedeljo bodo na sporedu še balvani. Športni plezalci na rockmastru v Arcu tekmujejo na podlagi povabila, letos pa so prvič pripravili predtekmovanje oziroma kvalifikacije. Prvi štirje tekmovalci oziroma tekmovalke so se uvrstili v današnji sklepni del tekmovanja. Od Slovencev so se na master v težavnosti uvrstili Domen Škofic s prvim dosežkom kvalifikacij in Klemen Bečan kot četrti, nastop pa je za malenkost zgrešil Martin Bergant. Pri ženskah se je na master uvrstila Maja Vidmar z drugim mestom, Tina Šušteršič pa je za malenkost zgrešila nastop na petem mestu.

V okviru mastra so pripravili tudi preizkušnjo v paraclimbingu, na kateri so se merili športni plezalci invalidi. Na tekmi je na tem tekmovanju prvič nastopila Slovenka. Tanja Glušič je med slepimi in slabovidnimi osvojila drugo mesto. Mednarodno združenje paraclimberjev je sicer prejelo posebno priznanje, saj so bili tudi uradno priznani za ambasadorje športnega plezanja.