Večino časa resda preživi v senci veliko bolj slavnega rojaka Rogerja Federerja, toda švicarski teniški igralec Stanislas Wawrinka bo vsaj letos onkraj luže naredil več kot sicer njegov dobri prijatelj. Uvrstil se je namreč med najboljše štiri na turnirju v New Yorku, potem ko je v treh nizih z igrišča odpihnil branilca naslova, Škota Andyja Murrayja. »To je fantastično, premagati tako dobrega nasprotnika in v vsega treh nizih je nekaj neverjetnega,« so bile prve besede ljubitelja filmov in glasbe, ki se je pri 15 letih odločil, da bo tenis njegovo življenje, zato je opustil vsakodnevno obiskovanje šole, znanje pa je nabiral na daljavo.

Osemindvajsetletni teniški igralec sicer ne sodi med tiste res najboljše, kljub temu pa se lahko pohvali, da je od leta 2002, ko je pri vsega 17 letih postal profesionalec, zaslužil že več kot sedem milijonov ameriških dolarjev, pri čemer mu dodatne zelence zagotavljajo pogodbe s teniškim opremljevalcem Yonexom, proizvajalcem vozil Audijem in izdelovalcem luksuznih ur Audemarsom Piguetom.

Nekdanji zvezdnik John McEnroe zanj pravi, da ima najboljši enoročni bekhend udarec med vsemi v teniški karavani, njegova največja slabost pa naj bi bila slaba psihična pripravljenost, saj je v preteklosti izgubil veliko dvobojev, ki jih ne bi smel. »Je nadarjen, toda nekoliko neroden in ne najbolje psihično pripravljen,« so pred štirimi leti zapisali v Sunday Timesu.

Letos mu gre dobro od rok in nog, saj se je prebil do četrtfinala grand slama v Parizu in tudi sicer je pesek njegova najljubša podlaga, da odlično servira in igra na mreži, pa je potrdil prav proti zmagovalcu letošnjega Wimbledona Murrayju, naslednja ovira na poti do sanjskega finala pa bo še višja – Srb Novak Đoković, ki je Rusu Južniju za njegovo četrtfinalno slovo celo zavezal kravato. V začetku letošnjega leta je zamenjal trenerja, tako da mu zdaj pomaga Magnus Norman, na lestvici ATP trenutno zaseda 10. mesto, mesto višje pa je bil že junija 2008. »Letošnje leto je zagotovo najboljše v moji karieri. Sem tudi bolj samozavesten, kar je ključno,« pravi Wawrinka, zmagovalec štirih turnirjev, ki ima sicer dvojno državljanstvo, ob švicarskem še nemško. S Federerjem se družita tudi zasebno, skupaj pa sta nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu in Švici med dvojicami priborila zlato kolajno.

Precej manj je v Lausanni rojeni tenisač, katerega oče je Nemec s češkimi koreninami, mama pa Švicarka, uspešen zasebno. Čeprav se je decembra 2009 poročil s televizijsko napovedovalko in nekdanjo manekenko in z njo februarja 2010 dobil tudi hčerko, pa so mediji januarja 2011 poročali, da sta se začasno ločila, saj se želi osredotočiti zgolj na tenis, ker ima po lastnih besedah le še pet let časa za odmeven uspeh. Če mu bo do konca uspelo priti že na odprtem prvenstvu ZDA, bo sreča dvojna, saj se bo vrnil v objem žene in hčerke, ki ga gotovo pogrešata...

Izida, četrtfinale – moški: Đoković (Srb, 1) – Južni (Rus, 21) 6:3, 6:2, 3:6, 6:0, Wawrinka (Švi, 9) – Murray (VB, 3) 6:4, 6:3, 6:2.