Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada dala soglasje h ključnim elementom ukrepa finančnega inženiringa pri SID banki za spodbujanje razvoja malih in srednje velikih podjetij.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo s SID banko podpisalo pogodbo o zagotovitvi sredstev za izvajanje ukrepa finančnega inženiringa v višini 120 milijonov evrov iz državnega proračuna.

Z ukrepi bo podprtih najmanj 100 razvojnih projektov podjetij. Poleg tega bo do konca leta 2016 zagotovljeno financiranje poslovanja najmanj 1000 mikro, malih in srednje velikih podjetij ter ohranitev predvidoma do 30.000 delovnih mest.

Za ta ukrep bodo pri SID banki vzpostavili posojilni sklad, ki bo zagotavljal ugodno dolžniško financiranje mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP).

Ukrep sledi usmeritvi Slovenske industrijske politike, sprejete februarja letos, in sicer v okviru podpore rasti in razvoju podjetij ter širitvi na tuje trge prek dolžniških virov financiranja (instrumenti finančnega inženiringa: subvencioniranje obrestnih mer, mikrokrediti, mikrogarancije, krediti in mezzanine krediti, garancije). Ukrep je skladen tudi z nacionalnim reformnim programom 2013 - 2014, ki ga je vlada sprejela maja letos, navajajo.