In če imamo občutek, da se v tej državi vse podvaja, skratka, da mora biti neka uravnoteženost na vseh nivojih, še najbolj na televizijskih ekranih, kjer nastopajo analfabeti samo zato, da je tehtnica na nuli, potem imamo letošnji Eurobasket tudi na dveh nivojih. Tekme slovenske reprezentance prenašata nacionalka in Šport TV. Ob nacionalki nima smisla izgubljati besed. Komentatorji leporečni, strokovnjaki brez besednega zaklada in analitik Jaka Daneu katastrofa na kvadrat. Vse njegove napovedi so bile zgrešene. V veselje vseh, ki trosijo komentarje po forumih. Skratka, Šport TV nabriše nacionalko na vseh tirih. Dani Bavec in Zoran Martič sta emocionalno racionalna vladarja in interaktivna tabla z analitiki še malo v začetnih krčih. Ampak pomemben je odnos. Na zasebnem športnem program so zbrani tisti, ki imajo radi košarko. Tisti, ki uživajo in ne modrujejo ter solijo pamet. Tisti, ki se derejo in izgubijo glas, pa jim pri tem ni nerodno.

Nerodno pa mora biti te dni Janezu Janši. Pa ne zato, ker so na Pop TV odprli pandorino skrinjico s sumljivimi gotovinskimi transakcijami. Nerodno zato, ker največji športni dogodek v Sloveniji poteka brez njega. Na častnih tribunah se sončijo drugi s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu. Tistim predsednikom, za katerega je Igor Vidmar v Studiu City v ponedeljek rekel, da je napačen Pahor. Do konca prvenstva se bodo zvrstili v prvih vrstah vsi ministri, pa predsednica vlade, pa predsedniki strank, župani, le Janše najverjetneje ne bo nikjer. Morda tudi zato ne, ker ve, da so igre le pesek v oči obubožanemu narodu. Narodu, ki pozna le gotovinske transakcije s svojih limitirano praznih računov.

Med vsemi, ki Eurobasket izkoriščajo kot odskočno desko lansiranja v orbito prepoznavnih, pa je največja carica Ljudmila Novak. Potem ko malo štorasto žogo kot medicinko vrže na koš, se obrne v kamero in izpove svojo ljubezen do košarke ter da je igrala tako za šolsko kot klubsko reprezentanco. Glede na to, da klubskih reprezentanc ni, je najverjetneje mislila reprezentanco političnih izbrancev. Saj to je v bistvu en poseben klub. Klub tistih, ki redko kaj zadenejo. Še posebej s strateškimi ekonomsko-političnimi ukrepi. Predlagam, da Ljudmila pred finalnim obračunom med Slovenijo in Srbijo meče trojke. Bolje njene trojke mimo koša, kot da nam evropska trojka pobere vso gotovino, ki je še ostala v domačih koših…