»Teniški igralec nikoli ne ve, kako bo začel dvoboj. Prav prve igre in včasih celo niz so največja neznanka vsakega posameznika. Sam sem znan po tem, da dvigujem ritem igre, da sem praviloma najbolj ranljiv na začetku dvobojev. Tej prvini sem se v zadnjem času veliko posvečal, saj je prvi niz v tenisu zelo pomemben,« pravi Rafael Nadal, ki je v osmini finala proti Nemcu Kohlscreiberju izgubil prvi niz v podaljšani igri, potem pa tri gladko dobil. »Proti Tommyju pa sem igral tako, kot si lahko vsak teniški igralec le želi. Odlično sem čutil servis, še bolje forhend, najbolje bekhend. Najpomembneje pa je bilo, da sem se tudi odlično gibal. Skupek vsega mi je dal samozavest, da sem lahko narekoval oster ritem igre,« je pot do četrtfinalne zmage opisal Nadal, ki je na ameriški turneji še neporažen, saj je dobil oba turnirja na trdi podlagi pred US Opnom.

Na novinarski konferenci po dvoboju je Španca eden od novinarjev vprašal, ali verjame, da lahko v New Yorku premaga Novaka Đokovića. »Z njim se lahko pomerim šele v finalu. Vi veste, da bo Đoković v finalu? Ste prepričani, da bom jaz? V polfinalu me čaka zelo težak dvoboj proti Gasquetu, ki igra izvrstno. Če ne bom igral stoodstotno, bom finale spremljal po televiziji. Pa še odgovor na vaše vprašanje: seveda verjamem, da lahko premagam Đokovića. Kot tudi vse druge teniške igralce sveta,« je odgovarjal Nadal.

»Nadala sem premagal v prvem medsebojnem dvoboju, ko še nisva bila polnoletna, oddolžil pa se mi je z desetimi zaporednimi zmagami. Nimam razloga za pretirani optimizem. A se bom z Rafo znova z veseljem pomeril,« napoveduje Richard Gasquet.

Izidi, moški, četrtfinale: Gasquet (Fra, 8) – Ferrer (Špa, 4) 6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3, Nadal (Špa, 2) – Robredo (Špa, 19) 6:0, 6:2, 6:2, ženske, četrtfinale: Azarenka (Blr, 2) – Hantuchova (Slk) 6:2, 6:3.