Ker pa je svet širši od Slovenije, čeprav je tukaj prevladujoče mnenje, da je ožji in manjši, velikosti občine Zavrč, poglejmo nekaj čezmejnih primerov velikega izboljšanja zdravja našega planeta. Navdušuje ruski predsednik Putin, ki je čisto resno, potem ko je z zakonom prepovedal kakršno koli javno zastrupljanje javnosti z idejami o enakopravnosti istospolno usmerjenih Rusov, v televizijsko kamero dejal, da on niti v sanjah ni homofob. To drži. Poglejte, ni dal zapreti nogometašev moskovskega Dinama, ki so se vpričo več tisoč ljudi, celo otrok, na stadionu po danem golu vrgli eden na drugega in se v koitusu podobnem klobčiču nekaj minut valjali po tleh. Istospolna združba se je objemala, poljubljala, trepljala po zadnjicah, pa ni bilo niti enega policaja, ki bi jih nagnal v marico, pa marš v keho. A če zagovornike človekovih pravic to ne prepriča, da Putin le ni takšen grdavš, jih bo pa naslednje. V slogu velikega poznavalca seksualnih usmeritev umetnikov in glasbe, je dejal, da je bil, verjetno po podatkih KGB, skladatelj Peter Čajkovski gej, a ga ima kljub temu rad, kot umetnika, da ne bo pomote, in ga celo posluša!

Čudovita novica je prišla z južne poloble, iz daljnega Čila. Po 40-letnem globokem in tehtnem premisleku je tamkajšnje združenje sodnikov težko skrivajoč solze priznalo, da so se v času Pinochetove vladavine oni sami in njihovi kolegi do preganjanih, mučenih in ubitih Čilcev in njihovih svojcev obnašali pokvarjeno, nečloveško in v sramoto profesiji. Pa naj jim ljudstvo, če jim more, odpusti, saj se danes zelo kesajo, ker je bilo ubitih 3200 ljudi, 38.000 pa mučenih, oni pa še s prstom niso mignili, ampak so po sodnijskih pisarnah 40 let srebljali čaj in kavico in tarnali, kako tegobno službo opravljajo za tako majhno plačo, kako težki so časi in kako nihče ne spoštuje sodniške službe. Če to ni iskra upanja za svet, potem ne vem, kaj je.

Morda pa je to vseeno govor nedavno izvoljenega iranskega predsednika Rohanija, ki si je drznil klerike, ki so ječar svobodnega uma, podučiti, da pa morda ne gre ravno vsakega Iranca zapreti ali obesiti in kamenjati, če ima morda o kakšni stvari drugačno mnenje od ajatolov. Ni namreč državni izdajalec in sovražnik preroka Mohameda vsak Iranec, ki reče, da je inflacija 300-odstotna in da otrokom nima kaj dati za jesti, ker so iranski politiki izolirali državo bolj kot znanstveniki novoodkriti smrtonosni virus. To izjavo bo mogoče iranski verski vrh še nekako pogoltnil, ampak to kar sledi, pa je že znanstvena fantastika. Rohani je židom voščil blagoslovljen roš hašana ali židovsko novo leto. Nezaslišano! Da iranski predsednik izreče nekaj tako bogokletnega!? Dosedanji iranski predsedniki so po navadi ob tej priložnosti voščilnico začinili s pripombo, da Hitler, žal, ni dovolj temeljito opravil svojega dela, da pa bo Iran popravil to njegovo šlamparijo.

Strinjati se morate, da so našteti primeri zadostna podlaga za optimizem glede lepšega sveta. Vsaj do večernih poročil na televiziji.