»Ulegla sem se in čez 15 minut me je zbudil ogenj. Bilo je grozno, gorelo je kot bakla. Nisem se še potolažila od sosedovega požara, ki me je zbudil sredi noči štirinajst dni prej. Še vedno sem bila v šoku od tega dogodka, ko sem videla goreti svoj hlev, pa sem lahko samo kričala. Tako mi je bilo hudo zaradi živali, ker sem vedela, da se ne bodo mogle rešiti,« je prve minute po podtaknjenem požaru v hlevu opisala Zdenka Grošičar iz Podkuma.

V noči na 22. junij je namreč tričlanska družina ostala brez glavnega vira preživetja, saj poleg domačih pridelkov živijo od nizke pokojnine bolnega očeta in hčerine socialne pomoči. V pol ure niso izgubili le hleva, temveč tudi štiri krave, telička, dva prašiča, zajce, kokoši in psa pa tudi vse delovne stroje.

V pol ure brez življenjskega dela

»Sosedje so bili še nekaj minut po 22. uri na terasi, pa ni nihče nič videl ali slišal, ob 22.30 pa je že gorelo. V pol ure je bilo vsega konec. Kaj takšnega ne vidiš niti v filmih,« je najbolj grozno noč v svojem življenju opisovala Grošičarjeva, ki na kmetiji živi že od malih nog. Vmes je štiri leta delala v zagorski Delozi, a je hotela imeti nekaj svojega, zato sta se z možem Brankom odločila, da bo ostala doma. »Pridelala sem dovolj, da smo se lahko preživeli. Potem pa vidiš, kako lahko celo življenje garaš, niti enkrat nisva šla na dopust, nazadnje pa si čez noč ob vse. Saj se potolažiš, ljudje so res dobri in pomagajo, ampak vseeno je občutek grozen,« pripoveduje Grošičarjeva, ki ji kmetija predstavlja življenje. Njen soprog pa ne more preboleti niti delovnih strojev, ki sta jih kupila s privarčevanim denarjem od ene plače. »Dva traktorja, puhalnik, nakladalka, vse je zgorelo. 40 let sem hodil v službo, da smo si lahko privoščili vse stroje, nisva si privoščila niti dneva počitnic. Hči je ob šoli vedno delala, da je zaslužila nekaj denarja zase,« je dejal Branko Grošičar, ki je iz ognjenih zubljev skušal rešiti vsaj en traktor, pri tem pa utrpel tako hude opekline ustne votline, da je imel srečo, da je preživel.

Hlev je bil sicer star, ampak bi vseeno še lahko služil. Pogorelo pa je vse do tal. »Na vogalu je bil privezan kužek, do katerega sem stekla, da bi ga rešila, ampak je bil že tako opečen, da smo ga morali dati usmrtiti,« se s solzami v očeh spominja Grošičarjeva, ki nikakor ne more razumeti, kako je lahko nekdo tako brez srca, da človeku uniči življenje. »Pomagajo nam krajani, občina, podjetja, dobri ljudje od vsepovsod. Odziv po požaru je bil ogromen, ampak mi smo tu še vsak dan, vsak večer v strahu, da se bo ponovilo. V domači hiši si brez občutka varnosti, to je najhuje. Imamo še en kozolec, na katerem je suha krma, in en hlev, oboje varujemo, zdaj tudi s kamero,« je dodala hči Damjana.

Sami si ne bodo opomogli

Škode je bilo za okoli 50.000 evrov. Družina se s pomočjo občine in dobrih ljudi, pa tudi podjetij in z udarniškim delom domačinov počasi pobira na noge, stojijo tudi že temelji za nov hlev, ki bi ga radi pod streho spravili še pred zimo. Dobili so tudi že dva telička. »Prišel je gospod, ki ga prej nismo poznali, in nam ponudil dva tedna staro teličko. Najprej nisem vedela, kam jo sploh lahko damo, potem pa sem se spomnila na sestro, ki ima tudi kmetijo, in jo prosila, če bi jo lahko ona vzela ta čas, dokler se hlev še gradi,« je zagato pred tem, da bi morala podarjeno žival odkloniti, opisala Grošičarjeva. Večji problem pa bo nakup strojev, saj so ti izjemno dragi. Oče ima nizko pokojnino, mama je brez vsakega prihodka, hči pa trenutno prejema socialno pomoč in čaka, ali se bo našlo kakšno delo v njenem poklicu, vendar upanja ni kaj dosti, saj je ravno diplomirala iz razrednega pouka.

Na stisko družine so se poleg številnih posameznikov in podjetij odzvali tudi zasavski glasbeniki, ki bodo danes ob 18.30 v izlaških Medijskih toplicah pripravili dobrodelni koncert. V praznem olimpijskem bazenu bodo poleg pevk in pevcev litijskega društva Lipa nastopili še Big band Zagorje, pevec skupine Bohem Matic Jere in Ansambel Svetlin iz Moravč. Cena vstopnic je 7 evrov, izkupiček od prodaje pa bo v celoti namenjen družini Grošičar. V primeru slabega vremena bo koncert v Delavskem domu Zagorje.