Predstavniki iz španske prestolnice bodo kljub tisočerim protestnikom, ki v zadnjih letih nasprotujejo strogim varčevalnim ukrepom vlade, Mednarodni olimpijski komite (Mok) skušali prepričati, da je prav Madrid najprimernejši za gostovanje olimpijskih igre čez sedem let.

»Ekonomska kriza pojenja,« je na četrtkovi novinarski konferenci medije prepričevala županja Madrida Ana Botella in zagotovila, da ima mesto 90 odstotkov potrebne infrastrukture za gostovanje športnega dogodka že zagotovljene. »Znesek, ki bi ga morali vložiti v naslednjih sedmih letih je v primerjavi s proračunom države, regije in mesta zelo majhen,« je zagotovila Bottelijeva.

Madrid se za organizacijo iger sicer poteguje že tretjič zapored, prav tokratna kandidatura pa velja za najbolj sporno, saj se Španci poleg ostrih varčevalnih ukrepov spopadajo tudi s kar 25-odstotno brezposelnostjo. A prvi mož madridske kandidature, Alejandro Blanco, trdi, da podpora javnosti vseeno vztrajno narašča. Tako naj bi marca olimpijsko kandidaturo njihovega glavnega mesta podpiralo 81 odstotkov Špancev, avgusta pa še 10 odstotkov več. »Ankete kažejo, da je podpora v Španiji praktično soglasna,« je zatrdil Blanco.

Mok bo gostitelja olimpijskih iger za leto 2020 razkril v soboto, 7. septembra.