Za naziv gazela osrednje Slovenije se potegujejo Interseroh, Klika in MiMaja, v ožji izbor kandidatov pa sta se uvrstila še Vizija računovodstvo in Nektar natura, ki je bil prepoznan za najboljšo gazelo v regiji lansko leto. Podjetje raste tudi v letošnjem letu, na vseh trgih s skoraj 30-odstotno rastjo. Te dni odpirajo enoto še v Carigradu in se pospešeno širijo na stabilnejše bližnjevzhodne trge, kot je pojasnil Tomaž Lah, direktor podjetja.

Primerjava kazalnikov 100 najhitreje rastočih podjetij in gospodarskega povprečja osrednjeslovenske regije je osupljiva. Gazele na lestvici so v petih letih – od 2007 do 2013 – prihodke iz prodaje več kot početverile, medtem ko je osrednjeslovenska regija kot celota v istem obdobju dvignila prodajne prihodke samo za 7 odstotkov.

Spoštovanja vredni so tudi podatki o novoustvarjenih delovnih mestih: 100 gazel je število delovnih mest v petih letih več kot potrojilo, v regiji pa se je število zaposlitev znižalo za 12 odstotkov. V absolutnih številkah to pomeni 3426 novih delovnih mest v dinamično rastočih 100 podjetjih v petih letih in 17.669 izgubljenih delovnih mest v osrednjeslovenski regiji.

Gazele postavljajo primerjalno presojo tudi z vidika novoustvarjene vrednosti. Dodano vrednost so v petih letih dvignile 3,5-krat, medtem ko se je dodana vrednost v regiji znižala za dva odstotka. Kar 57 odstotkov gazel na objavljeni lestvici presega povprečno dodano vrednost na zaposlenega v Sloveniji (37.187 evrov), gazele osrednjeslovenske regije pa beležijo tudi najvišjo povprečno dodano vrednost na zaposlenega (52.731 evrov) med šestimi regijami.