September statistično gledano ne velja za najboljši trgovalni mesec. Medtem ko se je trgovalni teden na ameriških borzah zaradi praznika začel kasneje, so se vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi razveselili rasti tečajev. Na trgih se sicer nabira negotovost, ki izhaja predvsem iz morebitnega vojaškega posredovanja v Siriji, to pa je v zadnjem času močno podražilo cene energentov na borzah. Vlagatelji so sicer pozdravili odločitev, da bo ameriški predsednik Barack Obama iskal podporo za vojaško posredovanje v senatu, kjer naj bi bila podpora še vedno pod vprašajem.

Teden nam je že postregel z nekaj več novicami glede večjih korporativnih dogovorov oziroma poslov. Tehnološki velikan Microsoft je napovedal, da bo za 5,44 milijarde evrov od finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokie kupil enoto za mobilne telefone. Posel naj bi bil dokončno izpeljan prihodnje leto. Mobilni operater Verizon ter britansko telekomunikacijsko podjetje Vodafone sta dosegla dogovor glede razrešitve lastniškega položaja. V dogovoru, vrednem sto milijard evrov, je ameriški mobilni operater Verizon pridobil 45-odstotni delež v družbi Verizon Wireless in postal 100-odstotni lastnik omenjene družbe. Vodafone je napovedal krepitev investicij v infrastrukturo ter nižanje dolga družbe.

S Kitajske prihajajo spodbudni podatki o dejavnosti v predelovalni industriji druge gospodarsko največje države na svetu. Oba ključna indeksa nabavnih direktorjev kažeta na pozitivna gibanja v gospodarstvu. Kljub temu pa so v Pekingu malenkost znižali napoved o letošnji gospodarski rasti. Ta naj bi bila 7,7-odstotna.

Storitvena podjetja iz območja EU kažejo znake stabilizacije. PMI indeks oziroma indeks nabavnih direktorjev v storitveni panogi nakazuje, da bo evrsko območje tudi v naslednjem kvartalu imelo gospodarsko rast. Ekonomije v območju evra so po podatkih evropskega statističnega urada v zadnjem četrtletju zrasle za 0,3 odstotne točke, na letni ravni pa se je evropsko gospodarstvo skrčilo za 0,5 odstotne točke. Evropska centralna banka je za letošnje leto v regiji napovedala 0,6-odstotno krčenje, medtem ko naj bi se regija v letu 2014 vrnila h gospodarski rasti.

Pred naslednjim zasedanjem odbora za odprti trg ameriške centralne banke, ki bo potekalo v drugi polovici septembra in kjer pričakujemo odločitev glede prihodnje monetarne politike ustanove, nam bo tekoči teden postregel s podatki o stanju na trgu dela v ameriški ekonomiji, ki bi lahko imeli nekoliko večji vpliv na odločitev glede začetka ter obsega krčenja stimulativnih ukrepov centralne banke.