Preventivni dogodki bodo namenjeni posameznikom, ki bodo želeli izvedeti več o raku debelega črevesa in danke. S pomočjo zdravstvenih strokovnjakov se bodo lahko poučili, kako pravočasno prepoznati morebitne bolezenske spremembe. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje vabijo občane, da se dogodkov udeležijo, saj rezultati programa Svit potrjujejo, da znanje in pravočasno ukrepanje rešujeta življenja.

»Rak debelega črevesa in danke je drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Zaradi raka debelega črevesa v Sloveniji v letu dni umre skoraj 800 ljudi, v celjski regiji 130. A to je tudi rak, ki se mu lahko izognemo. V prihodnjem mesecu bomo na preventivnih dogodkih s pomočjo napihljivega modela debelega črevesa obiskovalce seznanili, kako pravočasno prepoznati morebitne bolezenske spremembe. Opisali bomo tudi kolonoskopijo – preiskavo, s katero odkrivamo predrakave spremembe na debelem črevesu ali danki že tedaj, ko še ne čutimo nobenih zdravstvenih težav. S pravočasnim odkrivanjem in odstranjevanjem polipov lahko nastanek raka preprečimo,« je povedala Tatjana Škornik To vornik, koordinatorica programa Svit za celjsko regijo.

Model debelega črevesa bo na ogled:

v Podčetrtku, danes, na četrtkovem sejmu, od 9. do 16. ure;

v Radečah, jutri, v okviru občinskega praznika, od 10. do 18. ure;

v Zrečah, 9. septembra, v podjetju Unior, od 9. do 17. ure;

v Celju, od 11. do 17. septembra, na Mednarodnem obrtnem sejmu, v hali M, vsak dan od 9. do 19. ure;

v Zrečah, 23. septembra, v podjetju Swatycomet, od 10. do 15. ure;

v Velenju, 24. septembra, pred kavarno Lucifer, od 9. do 14. ure;

v Slovenskih Konjicah, 26. septembra, na parkirišču pred zdravstvenim domom, od 10. do 15.30;

v Rogatcu, 28. septembra, pred trgovino Mercator, od 9. do 15. ure;

v Dobovcu, 28. septembra, pred gasilskim domom, od 16. do 18. ure;

v Sevnici, 5. oktobra, na parkirišču pred NLB Sevnica, od 7.30 do 12.30.

Na dogodkih bodo udeležence spodbujali, da se odzovejo vabilu programa Svit. Ta je namenjen prebivalcem Slovenije v starostni skupini od 50 do 69 let in ga prejmejo vsaki dve leti, so sporočili z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. lo