Družina s petimi otroki se je v večstanovanjsko stavbo na Zdravkovi ulici 12 v Mariboru preselila pred dvema letoma. Po besedah očeta Erđana Mehmetija so bili že od vsega začetka tarča nestrpnosti večine ostalih stanovalcev bloka. Vrhunec je dogajanje doseglo na začetku tega leta, ko mu je Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor ukazal izselitev iz tega neprofitnega stanovanja. Deložacijo so prejšnji teden preložili še za en mesec.

Po besedah župana Fištravca sodbe sodišča, ki odreja deložacijo, ni mogoče ignorirati, družine pa ni mogoče vreči na cesto. Prav tako se zaveda, da pomiritve med družino Mehmeti in sosedi ni mogoče doseči z enim sestankom, se pa po njegovem mnenju lahko najde začasna rešitev.

Počutijo se ogrožene

Erđan Mehmeti je ponovno zavrnil vse očitke sosedov glede povzročanja hrupa in povedal, da je stanovanjski sklad že večkrat prosil za pomoč, a mu ta ni prisluhnil. Poudaril je, da v tem stanovanju ne morejo več živeti, saj se počutijo "ogrožene".

Sosedje, ki so se udeležili današnjega sestanka, so zavrnili očitke o diskriminaciji in rasizmu ter pojasnili, da družine nočejo v svoji bližini, ker jim onemogoča kakovostno bivanje v lastnem domu, ne pa zaradi barve kože. Zato so predlagali, da se družino preseli v drugo, "zvočno bolje izolirano" stanovanje.

Predstavniki Helsinškega monitorja Slovenije za človekove pravice in romskega društva Anglunipe - Bodočnost so bili ogorčeni nad takšnim predlogom in ga označili za "moralno nesprejemljivega, družbeno krivičnega in nevarnega". Strinjali pa so se, da mora stanovanjski sklad družini najti novo bivališče.

Verjetno bo uspešen tudi tokrat

Direktorica stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman je poudarila, da sklad vse najemnike obravnava enakopravno. Izpostavila je, da je sklad sodbo sodišča dolžen spoštovati, Mehmeti pa z njim trenutno nima veljavne pogodbe, zato mu ne more nuditi drugega stanovanja.

Mehmetiju je predlagala, da se prijavi na naslednji razpis za neprofitno stanovanje, ki bo objavljen predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. "Glede na to da je bil doslej uspešen in ima toliko otrok, bo verjetno uspešen tudi tokrat," je menila.

Do takrat pa naj vloži vlogo za začasno bivalno enoto, v kateri lahko biva do enega leta. Če bo vlogo podal v tem ali naslednjem tednu, lahko začasno bivalno enoto dobi še pred načrtovano deložacijo, so pojasnili na skladu.