Minula rokometna sezona je bila vsebinsko izjemno bogata na ligaškem in reprezentančnem prizorišču, zaznamovali pa so jo vzponi in padci. Na reprezentančni sceni je moška izbrana vrsta na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji dosegla zgodovinski podvig, potem ko je zasedla končno četrto mesto. Le slabe pol leta kasneje je klavrno končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo v začetku prihodnjega leta na Danskem ter v kvalifikacijski skupini 6, kjer so nastopili še Islandija, Belorusija in Romunija, zasedla tretje mesto in ostala brez sklepnega turnirja.

Na klubskem prizorišču je velenjska zasedba, ki je po koncu minule sezone ostala praktično brez vseh nosilcev igre, navkljub vidni ranljivosti in na račun celjske neambicioznosti v končnici dokaj zanesljivo osvojila naslov državnih prvakov, z domačega rokometnega zemljevida pa je "mrknil" koprski Cimos ter tako doživel klavno usodo nekaterih drugih slovenskih klubov, kot so Prule 67, Gold Club, Velika Nedelja, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Škofja Loka ...

Na mednarodnem klubskem prizorišču sta se Celje Pivovarna Laško in Gorenje prebila do osmine finala v evropski ligi prvakov, mariborski Branik pa so malenkosti ločile od uvrstitve na sklepni turnir v minuli sezoni prenovljenega pokala EHF.

V 1. NLB Leasing ligi bo v sezoni 2013/14 nastopalo dvanajst klubov: Slovan, Gorenje Velenje, Krško, Sevnica, Maribor Branik, Trimo Trebnje, Krka, Celje Pivovarna Laško, Istrabenz Plini Izola, Ribnica Riko hiše, Sviš Ivančna Gorica in Jeruzalem Ormož. Glavna pretendenta za končno zmagoslavje sta Celje in Velenje, iz ozadja bo pritiskal Maribor, drugim pa preostane boj od 4. do 12. mesta. Novi član prvoligaške druščine je Slovan, medtem ko se je Herz Šmartno odrekel nastopu v najmočnejšem ligaškem tekmovanju, Sevnica in Krško pa zavoljo usode koprske ekipe ostajata v elitni ligi.

"V Celju so cilji vselej visoko zastavljeni. V zadnjih letih se je strategija kluba nekoliko spremenila, večji poudarek smo namenili delu z mladimi, a vseeno je naš primaren cilj, da se vrnemo na sam vrh v državnem prvenstvu in ubranimo pokalni naslov, na mednarodnem prizorišču pa ponovimo dosežek iz minule sezone, ko smo se prebili v osmino finala," je pred začetkom nove sezone dejal reprezentančni krilni igralec Celja Pivovarne Laško Luka Žvižej.

Velenjska ekipa je po koncu minule sezone doživela temeljito kadrovsko prenovo, na vroč trenerski stolček pa se je znova usedel Ivan Vajdl, ki je zamenjal uspešnega Branka Tamšeta. "V novi sezoni bo zaradi vseh znanih dogodkov izjemno težko ubraniti dva zaporedna državna naslova, a navkljub temu imamo visoke cilje. Pred nami je težka naloga, ekipa je močno spremenjena, a menim, da so fantje pravi. V pripravljalnem obdobju smo dobro delali, upam, da bomo to dokazali tudi na igrišču. Sezona bo dolga in naporna, poleg domačih tekem so pred nami še zahtevne preizkušnje v ligi prvakov, zavoljo naše mladosti pa pričakujem tudi določena nihanja v naši igri. Upam, da jih bo čim manj," je na današnji predstavitvi klubov na sedežu Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani dejal Vajdl.

"Liga je zelo solidna, vse ekipe so sestavile kakovostne zasedbe ne glede na finančno stisko. Vsaka tekma bo zelo težka, naša želja je, da se dobro kosamo s Celjem in Velenjem, a ne smemo pozabiti na druge ekipe, ki odlično delajo ter premorejo številne mlade in nadarjene igralce. Sodimo v zgornji del razpredelnice, a to bomo morali dokazati na igrišču. Dober vtis želimo pustiti tudi v Evropi, a vse bo odvisno od žreba," pa je dejal strateg mariborske ekipe Marko Šibila.

Tekmovalni sistem v državnem prvenstvu ostaja nespremenjen: po prvem delu, ki se bo končal 22. februarja prihodnje leto, se bosta oblikovali dve skupini od 1. do 6. ter od 7. do 12. mesta, vse ekipe pa bodo v končnico prenesle točke, ki so jih osvojile v prvem delu državnega prvenstva. Končnica bo na sporedu med 15. marcem in 24. majem prihodnje leto. Iz elitne druščine bosta izpadli predzadnja in zadnjeuvrščena ekipa.