A je, če človek malce pomisli, vendarle tudi to zelo spodobno število, ki že samo po sebi zgovorno priča o bodrilni naravi gesla »borut pahor«. In kakor bi znalo nemara koga presenetiti, malo boljših poznavalcev poslovnega modela ameriškega javno-zasebnega informacijsko-industrijskega poslovnega modela (kakršnih je zadnje čase iz ne povsem razumljivih razlogov vse več) gotovo ni vrglo iz tira dejstvo, da Google in Bing »pogum« in »vlado« praviloma povezujeta s točno določenim osebkom Borut Pahor. Tistim, ki so ga nekoč naslavljali kot predsednika (slovenske) vlade, danes pa kot predsednika države.

Pahor v tej drugi vlogi je tako predvčerajšnjim opozoril na dejstvo, da bo evropska komisija sredi oktobra preverila, ali so slovenske oblasti sposobne uresničiti načrte, ki so jih spomladi predstavile Bruslju. Slovenija pri tem po Pahorjevem mnenju ne sme oklevati: »Zdaj je potreben pogum, politična odločnost pa tudi dovolj političnega soglasja, konsenza, za to, da se ti ukrepi izvedejo.«

(Zaradi popolne zasedenosti zmogljivosti z zaostrovanjem krize med Ljubljano in Koprom, ki grozi, da se bo sprevrgla v odkrito opereto, so mediji te napotke v glavnem žal spregledali.)

V trenutnih razmerah, je dejal isti Pahor, vendar ne predvčerajšnjim, temveč v vlogi predsednika vlade pred natanko dvema letoma, 1. septembra leta 2011, »je pomembno troje. 1. Odločnost, da boš svoje osebne strankarske in parcialne interese podredil tistemu, kar definiraš kot skupno dobro. Ko razčistiš s tem, je vse skupaj veliko lažje. 2. Potrebna je jasna vizija. 3. Potreben je pogum, da se soočiš s težavicami, ne glede na posledice. Vse troje v tem hipu imamo.«

Dejstvo, da je Pahorjeva vlada padla le nekaj dni po tistem, ko je imela točno te tri nujne lastnosti, za katere Pahor meni, da jih potrebuje sedanja vlada, je rahlo nerodno. Kaže pa očitno na to, da je vladi kmalu po Pahorjevi ugotovitvi, da vse troje ima, zmanjkalo vsega, odločnosti, soglasja v viziji in poguma. Razlogi za to uradno niso znani, čeprav se je o tem svojčas veliko pisalo. Šele dobro leto kasneje je Pahor sam ponudil najbolj verjetno razlago nenadnega izginotja treh bistvenih lastnosti vlade za uspešno delo.

Ko je bil med lansko predsedniško kampanjo izzvan, naj vendarle že pove, kdo so »strici iz ozadja«, se je namreč Pahor odrezal z medtem legendarno odločnim stavkom, za katerega je bilo nedvomno potrebne veliko politične volje (in morebiti celo konsenza s samim sabo): »Ne bom povedal, ker nisem pogumen, ampak zato, ker nisem neumen.« Da navzlic precej razširjenemu nasprotnemu prepričanju pogumni Pahor ni (več) neumen, se je splačalo poudariti: Pahorju danes pravijo predsednik države in ni videti, zakaj ne bi mandata za sedanjo vlogo odigral do konca.

S čimer, z drugimi besedami, pridemo do ne prav nepričakovane ugotovitve, ki jo potrjuje tudi Google. Na gesla »borut pahor« »neumen« »vlada« ponuja ponosnih 120.000 zadetkov.