Manj denarja za občinske naložbe

V Dnevniku smo v ponedeljek poročali, da je okrožno sodišče v Celju razpisalo predobravnavni narok za lastnika propadlega podjetja Hudournik Stanka Zakelška, nekdanjega štorskega župana Franca Jazbeca in nekdanjo direktorico štorske občinske uprave Polonco Ocvirk, ki naj bi bili vpleteni v škandalozno občinsko finančno afero. Jazbec naj bi s pomočjo Ocvirkove brez vednosti občinskega sveta podpisal neke vrste poroštvo, s katerim je občina odkupila neobstoječe Hudournikove terjatve. Ko je šlo podjetje v stečaj in ni več odplačevalo posojil, ki jih je najelo pri različnih bankah in skladih, se je dolg prenesel na občino. Svetniki in občani so bili šokirani in niso mogli verjeti, da se je lahko kaj takega sploh zgodilo. Po posvetu z odvetniki jim je bilo jasno, da se zadeve ne da rešiti in da bo dolg treba odplačati, pa čeprav bodo zaradi tega trpele občinske naložbe. Še bolj so bili svetniki in župan zgroženi lani, ko je višje sodišče v Celju potrdilo sodbo, po kateri mora občina podjetju Hudournik Inženiring v stečaju, ki je bilo v lasti Zakelškovega sina Boštjana Zakelška, plačati 265.000 evrov. Tudi ta zgodba sega še v čas, ko je bil župan Franc Jazbec. Ko je podjetje Hudournik zašlo v finančne težave, je namreč Zakelškov sin ustanovil novo podjetje Hudournik Inženiring in z občino sklenil pogodbo za obnovo lokalne ceste. S tem naj bi delno poravnaval očetove dolgove, vendar se je zadeva zapletla. Zakelšek je namreč kasneje zahteval plačilo. Ker na občini o tem niso hoteli niti slišati, je vložil tožbo. Okrožno sodišče v Celju je že leta 2007 razsodilo, da je tožba Hudournika Inženiringa, ki je šel prav tako v stečaj, upravičena. Občina se je na prvostopenjsko sodbo pritožila, češ da gre za neke vrste družinska podjetja in da sta Stanko in Boštjan Zakelšek tudi poslovno povezana. Pritožbenega sodišča s tem ni prepričala, zato je lani prek odvetnika vložila revizijo na vrhovno sodišče.

Sposojali so si tudi od svojih podjetij

Čeprav je sklep o izvršbi pravnomočen, se stečajna upraviteljica Hudournika Inženiringa Andreja Terpotec doslej še ni odločila za rubež. Letos poleti je županu Miranu Jurkošku ponudila kompromis. Od občine bi odkupila terjatve po bistveno nižji ceni. Občina naj bi namesto 265.000 evrov plačala najmanj 150.000 evrov in s tem poravnala svoje obveznosti. Župan Jurkošek pravi, da je zdaj vse odvisno od svetnikov, ki bodo o tem predlogu odločali na eni od prihodnjih sej. Zadeva namreč ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Vrhovno sodišče še vedno ni odločilo o reviziji, to pa je tudi vzrok, da se stečajna upraviteljica ne odloči za rubež. Sicer pa ima Terpotčeva pri vodenju stečajnega postopka kar precej težav. Povedala nam je, da nima denarja niti za plačilo sodnih taks.

Družina Zakelšek pa je najemala posojila tudi pri svojih podjetjih in jih na tak način izčrpavala. Boštjan Zakelšek si je v svojem podjetju Hudournik Inženiring sposodil nekaj manj kot 22.000 evrov, ki jih ni nikoli vrnil. Šel je namreč v osebni stečaj. Stanko Zakelšek je pri Hudourniku najel več kot dva milijona evrov posojila, njegova soproga Angela pa nekaj več kot 165.000 evrov. Ker denarja od njiju ni mogoče izterjati, je okrožno sodišče v Celju pred dnevi upnike pozvalo, da lahko dajo soglasje za prevzem premoženja, ki ga ni mogoče unovčiti. To pomeni, da imajo možnost, da se sami lotijo izterjave. Če ponudbo zavrnejo in če jo zavrne tudi država, se lahko terjatve ustavijo. Kot je znano, se skoraj noben upnik ne odloči za tak korak, ker mu namesto denarja ponavadi prinese samo stroške.