Skupnega zmagovalca natečaja Red Bull Illume 2013, zmagovalce desetih kategorij in petdeset finalistov so razkrili na spektakularni ceremoniji, ki je 29. avgusta potekala v Hongkongu.

Red Bull Illume poteka že tretje leto in je prvi mednarodni natečaj na svetu, ki je posvečen fotografiji akcijskih in pustolovskih športov. Namen natečaja je širši publiki prikazati najbolj vznemirljivo in kreativno fotografijo akcijskega športa kot umetnost.

Nemški fotograf Lorenz Holder je bil okronan za skupnega zmagovalca z izjemnim posnetkom deskarja na snegu ob velikanskem satelitskem krožniku. Ob razglasitvi zmage je povedal: »Kakovost posnetkov najboljših 50 je bila osupljiva, zato si štejem v veliko čast, da sem zmagal. Neverjetno je. Nekaj dni bo trajalo, preden bom vse skupaj dojel.« Med zmagovalci posameznih kategorij je bil tudi Slovenec Samo Vidic, ki je s fotografijo s tekmovanja Red Bull Cliff Diving v Grčiji zmagal v kategoriji Wings (Krila). Preostali zmagovalci kategorij so: Scott Serfas (Illumination), Daniel Vojtěch (New Creativity), Romina Amato (Energy), Chris Burkard (Spirit), Morgan Maassen (Lifestyle by Leica), Jeroen Nieuwhuis (Close Up) in Zakary Noyle (Sequence). Zmagovalci kategorij so prejeli fotoaparat Leica X2, Broncolorjev Para 88 P Kit in zbirko opreme Sun-Sniper. Nagrada Athlete's choice (Izbira športnikov), za katero so glasovali Red Bullovi športniki, je šla Morganu Maassnu za podvodni posnetek deskarjev na vodi med pogovorom, obkroženih z valovi.ea