Ajdovščina, Bohinj, Bovec, Brežice, Idrija, Laško, Lendava, Ljutomer, Metlika, Ribnica, Slovenj Gradec, Škofja Loka, Velenje in Zagorje – štirinajst tednov, štirinajst slovenskih mest... V želji preveriti dejanski položaj na področju turizma pri nas smo naključno izbrane slovenske kraje ocenili skozi oči tujih državljanov – izvidnikov. Turistično ponudbo so raziskali nenapovedani, povsem objektivno in brez kakršnih koli namigov. Prepustili smo jih lastni iznajdljivosti, v izvidnico so se podali povsem neobremenjeni.

Preverili so storitve turistično-informacijskih centrov, preizkusili gostinsko in hotelsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in sploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja in vtise smo novinarji podrobno popisali v obširnih reportažah, ki smo jih minulih štirinajst tednov objavljali na straneh Prostega časa, na Dnevnikovi spletni strani in radijskih valovih Radia Veseljak. Pohvale in kritike naših izvidnikov so bile seveda dobronamerne, namen izvidnic je namreč opozoriti tako na lepe kot manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša.

Letos kar trije zmagovalci

Objavljene reportaže smo vselej nadgradili tudi s strokovnimi mnenji poznavalcev s področja turizma in etnologije. V svojih komentarjih so se etnolog, prof. dr. Janez Bogataj, predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc, Dnevnikov urednik in novinar Vito Avguštin in direktor podjetja E – Laborat Primož Žižek osredotočili na gostoljubje, urejenost, izgled in čistočo obiskanega kraja, zanimali so jih označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba izbranega kraja.

Z njihovo pomočjo in člani našega uredništva bomo izbrali zmagovalni kraj Dnevnikove izvidnice po mnenju strokovne komisije. Najbolj priljubljeni slovenski kraj, ki so ga letos obiskali naši izvidniki, bodo izbrali tudi poslušalci Radia Veseljak, svoje glasove pa ste nam v minulih treh mesecih zaupali tudi vi, spoštovani bralci.

Finalno žrebanje

Vsako sredo smo namreč na straneh Dnevnikove izvidnice objavili glasovnico, s pomočjo katere ste lahko glasovali za najbolj priljubljen kraj Dnevnikove izvidnice, in vsak teden med pošiljatelji izžrebali deset srečnežev, ki ste prejeli praktične nagrade. Na uredništvo smo prejeli več kot 6000 glasovnic, prav vsi pošiljatelji pa boste sodelovali tudi v žrebanju za glavno nagrado.

Turistom tri najbolj prijazne slovenske kraje vam bomo razkrili v sredo, 11. septembra, ko bomo objavili tudi obširno reportažo z dogodka na ljubljanskem gradu in vam zaupali še druge podrobnosti Dnevnikove izvidnice ter razkrili cilje našega projekta v prihodnje.