Zaliv Čikat na Lošinju velja za srce turizma na tem kvarnerskem otoku. Po ugotovitvah o blagodejni klimi konec 19. stoletja sta Veli in Mali Lošinj leta 1892 z zakonom avstrijske vlade postala klimatski zdravilišči. Na otok je začela prihajati avstro-ogrska aristokracija, nekateri najpremožnejši pa so si vile zgradili prav v omenjenem zalivu. Danes so nekatere v zasebni lasti, za tesno zaprtimi vrati in visokimi ograjami pa je mogoče bolj slutiti kot videti prestižne obnovljene rezidence z vsem pripadajočim luksuzom. V drugih so danes gostinski lokali in hoteli, ki jih nameravajo v naslednjih letih temeljito obnoviti in jim povrniti sijaj in razkošje izpred dobrega stoletja.

Danes se ob obisku Čikata, ki je obkrožen z gostim borovim gozdom, zdi skoraj neverjetno, da je bilo to območje pred poldrugim stoletjem golo in pusto. Za današnjo podobo je bilo ključno leto 1886, ko so ustanovili Društvo za pogozdovanje in olepševanje Malega Lošinja. Člani društva so v pičlih šestih letih na 50 hektarjih posadili 300.000 iglavcev, predvsem hitro rastočih alepskih borov, ki so se kmalu razširili tudi na opuščene vinograde in druge dele otoka.

Idejni vodja pogozdovanja je bil botanik in meteorolog Ambroz Haračić (1855–1916). Haračić je na Dunaju študiral matematiko in naravoslovne vede. Od leta 1879 do 1897 je bil profesor na Pomorski šoli na rodnem Malem Lošinju, kjer je 18 let izvajal meteorološka merjenja in opazovanja. Prav na podlagi teh je dunajska vlada Lošinj razglasila za klimatsko zdravilišče.

Poleg obnove avstro-ogrskih vil se bo to jesen začela tudi prenova največjega hotela v zalivu. Hotel Bellevue, ki se mu, roko na srce, leta že poznajo, ne bo doživel le kozmetičnih popravkov, temveč bo s 17 milijonov evrov težkim posegom dobil tudi nove vsebine in dodatno, četrto zvezdico. Poudarek bo na vrhunski kulinariki (ki jo gosti doslej obnovljenih lošinjskih hotelov Aurora, Vespera in Punta, tudi na spletnih forumih, praktično brez izjem hvalijo) in wellnes programih. V Čikatu naj bi sicer dali poudarek talasoterapiji, ki vključuje kopeli, obloge in masaže z morsko vodo, solinskim blatom in morsko soljo. Veliko vlogo pa igra že sama morska klima.

Čeprav bo obnova temeljita – med drugim bodo najbolj zahtevnim in tistim, ki si to lahko privoščijo, na razpolago hotelski apartmaji z zasebnim jacuzzijem – bo ohranil značilnosti, ki že danes delajo Bellevue samosvoj. Denimo hotelski atrij z bohotnim rastlinjem. In seveda lego v senci stoletnih borovcev. gg