Slovenijo v boju za obstanek v prvi evro-afriški skupini čaka dvoboj z Južnoafriško republiko, ki bo obenem revanša za lanski obračun v Johannesburgu, ki ga je izbrana vrsta JAR dobila nadvse prepričljivo s 5:0. Slovenija je bila aprila prosta, saj je po februarskem porazu s Poljsko čakala na svojega tekmeca v boju za obstanek. Aprilski poraz JAR proti Poljski je pomenil, da si je Poljska zagotovila kvalifikacije za svetovno skupino, izbrana vrsta JAR pa se bo merila s slovensko vrsto za obstanek.

Kapetan Trupej, te dni je s svojim varovancem Kavčičem na mini azijski turneji, je danes izbral četverico, ki bo pred domačimi navijači na pesku zastopala Slovenijo v boju za obstanek, na seznamu pa je tudi Žemlja, ki ima že nekaj časa zdravstvene težave. "Uradno smo prijavili ekipo v postavi Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Blaž Rola in Janez Semrajc, medtem ko se je Aljaž Bedene odločil, da bo igral na profesionalnih turnirjih, saj si želi izboljšati uvrstitev na lestvici ATP," je pojasnil direktor Teniške zveze Slovenije (TZS) Gregor Krušič.

"Ni skrivnost, da ima Grega Žemlja zdravstvene težave, zato trenutno počiva. Kako bo z njegovim nastopom, bo znano do same tekme. A v ekipi je prijavljen in upamo, da bo lahko nastopil," je še dejal Krušič.

Že nekaj časa pa je znano, da bo manjkal prvi lopar južnoafriške reprezentance in njihov daleč najboljši igralec, 20. z lestvice ATP Kevin Anderson. Najboljši igralec JAR bo tako 162. igralec z lestvice ATP Rik De Voest. Poleg De Voesta bodo precej oslabljeno ekipo JAR v dvoboju s Slovenijo zastopali še Ruan Roelofse (513. na lestvici ATP), Nikala Scholtz (639.) in Raven Klaasen (/.), ki igra le dvojice. Kapetan ekipe je John-Laffnie De Jager.