Buče so delikatesa
Med najslastnejše sadeže poznega poletja in jeseni sodijo buče. Do prvega jesenskega dne bomo sicer še nekoliko počakali, ljubitelji buč pa lahko svoje priljubljene okrogle lepotice s polj poskusijo že zdaj. Prvi primerki so namreč že zreli, ponujajo pa jih tudi v trgovinah. Nekoč je veljalo, da so buče primerne predvsem za živalsko krmo, ljudje so bili raje lačni, kot da bi si pripravili kaj dobrega iz buče. Tako imenovanih zimskih buč je veliko vrst, od majhnih vrtnih bučk, kakršne uživamo sredi poletja, pa se med drugim razlikujejo po tem, da jih lahko skladiščimo precej dolgo v zimo, saj imajo veliko močnejšo in odpornejšo lupino. Buče so precej nevtralnega okusa, zato jih lahko pripravimo na številne načine – v juhah, sladkih ali slanih zavitkih, omakah, na žaru, nekateri iz njih pripravljajo celo kompot. Nekatere vrste buč po okusu spominjajo na lešnike ali orehe in so zato izjemno cenjene v kuhinjah največjih mojstrov. Kmalu bo njihova glavna sezona in nekatere kmetije jih bodo prodajale po precej ugodni ceni. Če si jih priskrbimo večje količine, lahko iz njih napravimo okusno ozimnico. Lahko jih denimo očistimo in njene kose zamrznemo, v zamrzovalnik lahko shranimo tudi bučno juho. Nekateri buče skuhajo in vložijo kot marmelado. Buče so izjemno hranljive in zdrave, saj vsebujejo veliko vlaknin, mineralov in vitaminov, veljajo za varovalno živilo, saj ščitijo pred številnimi boleznimi. Posebno zanimiva so bučna semena, ki jih lahko popražimo in zobljemo kar tako, na severovzhodu naše dežele pa iz njih stiskajo olje. Bučno olje, ki je ena naših največjih kulinaričnih znamenitosti, številni poznajo kot olje za solato, ampak je še veliko več kot to. Na Koroškem z njim zabelijo svežo skuto z drobno narezano čebulo, kar potresejo še z mleto rdečo papriko in postrežejo z rženim kruhom. V Pomurju poznajo več receptov z bučnim oljem, z njim celo kuhajo in pečejo. Značilna je ajdova zlevanka, pri kateri pekač namažejo z bučnim oljem in vanj vlijejo gladko testo iz ajdove moke, mleka, jajc in soli. Porinejo v pečico in nastane odlično slano pecivo, primerno kot denimo prigrizek ob vinu. Z bučnim oljem zabelimo in okrasimo bučno juho, ki jo pripravimo iz pražene čebule, buče in timijana. Pri tem ni nič narobe, če čebulo popražimo na bučnem olju, saj dokazano dobro prenese visoke temperature. Če radi eksperimentirate, lahko na bučnem olju popražite tudi čebulo za pražen krompir, kar se je večkrat izkazalo za dobro kombinacijo okusov. Koščke buče lahko na olivnem olju popražimo skupaj s šalotko, dodamo paradižnik, olive in česen ter postrežemo s špageti (na fotografiji). Iz buče lahko pripravimo celo torto. Meso buče skuhamo v prošku, sladkem desertnem vinu, in zmečkamo v pire. Primešamo zdrobljene mandljeve piškote, penasto umešana jajca s sladkorjem, kanec ruma in kakav s pecilnim praškom. Nalijemo v tortni model in spečemo. Iz buč pripravimo pire in postrežemo kot krompirjevega, lahko pa buče samo posolimo, popečemo na žaru in dobimo imenitno prilogo k mesnim jedem.