Kranjski bučni golaž

Potrebujemo: 500 g očiščene buče, 2 čebuli, 1 rdečo papriko, 2 para kranjskih klobas, 2 žlici bučnega olja, 2 žlici kisle smetane, brizg kisa, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 žlico mlete rdeče paprike, ščepec mlete kumine, 4 stroke česna.

Priprava: Očiščeno bučno meso narežemo na približno dva centimetra velike kocke. Papriko očistimo in grobo narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V posodo vlijemo bučno olje dodamo sesekljano čebulo. Pristavimo in med mešanjem posteklenimo. Popraženo čebulo potresemo z mleto rdečo papriko, premešamo in pokapamo s kisom. Dodamo kocke bučnega mesa, narezano papriko, sol, poper, kumino in sesekljan česen. Premešamo in zalijemo z malo štajerskega ali prekmurskega vina, pokrijemo in počasi dušimo, da se bučne kocke zmehčajo na zob. Klobaso narežemo na kolesca, ki jih zelenjavi dodamo približno pet minut pred koncem dušenja. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Sestavinam primešamo kislo smetano in sesekljan peteršilj. Odstavimo in postrežemo kot samostojno jed. Zraven ponudimo enako vino, kot smo ga uporabili že med kuhanjem.