Robredo, ki je prvič v enajstih medsebojnih obračunih premagal Federerja, bo tako v četrtfinalu US Opna zaigral proti drugemu nosilcu rojaku Rafaelu Nadalu, ki je po štirih nizih s 6:7 (4), 6:4, 6:3 in 6:1 izločil Nemca Philippa Kohlschreiberja.

"Premagati Rogerja - to je nekaj neverjetnega! Počutim se, kot da sanjam. Zelo sem srečen in vesel," je po odmevni zmagi dejal 19. nosilec OP ZDA. Federer se je tako na odprtem prvenstvu ZDA po desetih letih nastopanja prvič poslovil tako zgodaj, ob tem pa ne bo nič iz četrtfinalnega obračuna proti 12-kratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam, Nadalu, s katerim bržčas nikoli ne bosta zaigrala v finalu New Yorka. Doslej sta odigrala štiri finale na OP Francije, tri v Wimbledonu in en finale tudi na OP Avstralije.

"Zaigrala sva v vseh finalih grand slamov z izjemo New Yorka. Tako da si verjetno najino dolgoletno rivalstvo zasluži tudi finale na US Opnu, na enem največjih teniških igrišč sveta," je po svoji zmagi dejal Nadal.

"Tokrat se to ne bo zgodilo. Kar pa še ne pomeni, da se ne bo kdaj v prihodnjih letih. Bomo videli. Za zdaj lahko le upamo. Res pa je, da se oba starava, tako da so možnosti za finale Federer - Nadal na igriščih Flushing Meadowsa zagotovo manjše, kot so bile pred petimi leti," je še dodal drugi igralec sveta, ki je star 27 let. Federer pa jih je že dopolnil 32.

Pred letošnjim porazom v Wimbledonu, ko ga je že v drugem krogu izločil Ukrajinec Sergej Stahovskij, je Federer kar 36-krat zapored zaigral vsaj v četrtfinalih vseh štirih turnirjev za grand slam; vse od odprtega prvenstva Francije leta 2004 se je vedno prebil med najboljših osem. Obenem je današnji poraz za legendarnega Švicarja pomenil, da se prvič po letu 2002 ni uvrstil v finale niti enega turnirja velike četverice v koledarskem letu.

"Počutim se, kot da sem premagal samega sebe. Pri tem nočem Tommyju odvzeti prav nič zaslug za zmago, saj je igral sijajno. Seveda so mu uspevali odlični udarci. A on ti pusti igrati, tako da je bilo na meni, da najdem pravo orožje. Moral bi se mu zoperstaviti, pa mi ni uspelo," je po porazu dejal švicarski as.

"Na terenu sem uničil samega sebe, zato sem še toliko bolj razočaran. Res mi ni uspevalo prav nič, kar je zelo frustrirajoče," je še dejal Federer.

V četrtfinale sta se danes uvrstila še osmi nosilec Francoz Richard Gasquet, ki je izločil desetega nosilca Kanadčana Miloša Raonića, ter četrti nosilec Španec David Ferrer, ki je bil boljši od Srba Janka Tipsarevića.

V ženskem delu turnirja so danes v četrtfinale napredovale deseta nosilka Italijanka Roberta Vinci, njena rojakinja Flavia Pennetta ter Slovakinja Daniela Hantuchova.