V tretjem krogu je izpadel zadnji Američan v konkurenci letošnjega odprtega prvenstva ZDA v tenisu Tim Smyzek, ki je po priimku znanega slovanskega izvora in zdaj vsa teniška Amerika polaga vse upe v resnično fenomenalno talentiranega Stefana Kozlova (tudi določljivega izvora), ki sicer igra med mladinci v New Yorku, nastopa pa tudi redno na ATP turnirjih.

Globalizacija, s katero je Amerika hotela prikrito zavladati svetu, se jim je očitno vrnila na domača tla. Ne samo, da je španski jezik vedno hujša konkurenca angleščini, da ameriški šport držijo pokonci priseljenci, da so evropski prestižni avtomobili povsem obnoreli srednji in višji sloj, celo tradicionalni viski se ne more več upirati vodki. Najbolj prodajana je sicer Grey Goose, vendar so njeni lastniki že javno priznali, da so že zaznali vodko Slovenio, ki je že dobila dve najvišji priznanji ocenjevalcev.

Da ne govorimo o 24 dolarjih, kolikor znotraj teniškega centra v Flushing Meadowsu stane kozarec šampanjca Moet Chandon, s katerim sta dve Slovenki iz Ohia nazdravili zmagi Katarine Srebotnik. Samo medklic: letos so organizatorji OP ZDA pod kaznijo 1500 dolarjev prepovedale navijačem vsakršno razkazovanje nacionalnih simbolov, posebej zastav. Pred hudo kaznijo policisti po zakonu najprej izrečejo zadnje opozorilo.

In dvoboj naše Katarine Srebotnik in Rusinje Nadje Petrove proti Kazahstanki Galini Voskobjevi in Francozinji Kristini Mladenović je bil že razglašen za najlepšega do četrtfinala. Trajal je natanko dve uri in šestindvajset minut, kar je za igro dvojic nepojmljivo dolgo. Toda vsa štiri dekleta so dosegla tudi še drugi časovni presežek, saj so tretjo igro prvega niza igrala kar 21 minut. Srebotnikova in Petrova sta del kar velike jate trideset in več letnih igralk, ki redko nastopajo v posamezni konkurenci, zato pa se neutrudno selijo po turnirjih, kjer igre dvojic sploh niso slabo nagrajevane. Vse živahne damice, ki so otroštvo in najstništvo dale tenisu, zdaj neizmerno uživajo skupaj in ob igriščih vedno bučno navijajo za »svoje«. Kako so se veselile zmage Srebotnikove in Petrove, veliko pove, da je slavje na igrišču po zmagi proti vsem pravilom varnostnikov trajalo skoraj uro.