Čeprav so bili programirani stečaji, opeharjeni upniki, »bypass« podjetja in nenavadni posli s povezanimi osebami zadnja leta značilni za »tajkunska« omrežja, za vse našteto pri svojem poslovanju očitno niso imuni niti sindikati.

V nadaljevanju razkrivamo zgodbo o poslih sindikata farmacevtske družbe Lek. Ta je imel v lasti podjetje Nove storitve, ki se je ukvarjalo z organiziranjem prehrane za zaposlene v Lekovi tovarni. Marca 2011 je končalo v stečaju. Sindikat je takoj zatem ustanovil novo podjetje Florest, ki je nadaljevalo posel, zdaj pa je naprodaj. Sledi povezav najverjetnejšega kupca, ki naj bi ga po zatrjevanju naših virov favorizirala predsednica Lekovega sindikata Lidija Mihelčič, čeprav naj ne bi oddal najboljše ponudbe, vodijo v Dubaj. Natančneje na naslov v tamkajšnji četrti Creek, kjer ima stalno prebivališče poslovnež Roman Horvat, lastnik podjetja Escape, v javnosti najbolj znan kot življenjski sopotnik Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta Boruta Pahorja.

Odločal bo odbor,ki ga »nadzira« šefinja sindikata

Za nakup Floresta, ki je lani ustvaril 3,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in okoli 200.000 evrov čistega dobička, so po naših informacijah prispele tri zavezujoče ponudbe. Eno od njih naj bi oddal sedanji direktor podjetja Zoran Mihajlović, o katerem iz vrst Lekovih zaposlenih oziroma članov sindikata ni mogoče slišati slabe besede. Po mnenju nekaterih naših sogovornikov je prav Mihajlović zaslužen, da Florestu, ki zaposluje 50 delavcev, posli cvetijo. Drugo ponudbo je tik pred iztekom roka oddalo podjetje Abival. Njegov lastnik je Boris Brilly, zastopnik pa njegov brat Andrej Brilly. Tako Andrej kot Boris Brilly sta tudi zastopnika podjetja Amikod, ki je izvedlo skrbni pregled Floresta. Kljub temu je ponudbo za nakup podjetja oddal Abival.

»Amikod je finančna institucija in neposredno ne kupuje ničesar. Ker je bil Abival v mirovanju, smo se odločili, da to podjetje odda ponudbo,« je pojasnil Andrej Brilly. Za nakupom pa stoji angleška družba Amikod Ltd, katere solastnik je sam, vanjo pa vlagajo tuji investicijski skladi, je dodal. Slovenski Amikod svoje poslovanje skoraj v celoti financira z dolgovi, lani pa je ustvaril 647.000 evrov prihodkov od prodaje in 15.000 evrov čistega dobička.

Čeprav naj bi bila ponudba Abivala nižja od najboljše, naj bi jo po naših informacijah favorizirala Mihelčičeva, ki naj bi poleg plače za vodenje sindikata na mesec prejemala 1600 evrov bruto, obenem pa je tudi prokuristka Floresta. Teh podatkov Mihelčičeva ni komentirala, ker prodajni postopek še ni končan, končno odločitev o prodaji pa bo sprejel sindikalni odbor. Toda naši viri opozarjajo, da ima Mihelčičeva v njem pod »nadzorom« dve tretjini članov.

Od najema agencije do počitnic v Dubaju

Prav v njenih poslovnih in zasebnih povezavah se morda skriva ključ zgodbe. Po naših podatkih je imel namreč Andrej Brilly pred leti stalno prebivališče v Dubaju prijavljeno na istem naslovu, kot ga ima danes Roman Horvat. V tamkajšnji vili pa naj bi lani dopustovala tudi Mihelčičeva.

Ta podatek je pomemben, ker je Lekov sindikat prav po tistem, ko je njegovo vodenje prevzela Mihelčičeva, začel poslovati s Horvatovo turistično agencijo Escape. Obsega poslov med tem podjetjem in sindikatom Mihelčičeva ni razkrila, pojasnila pa je, da so Escape izbrali kot najugodnejšega ponudnika med več ponudniki organizacije sindikalnih izletov. Zatrdila je še, da je v Dubaj potovala v lastnem aranžmaju. Ljubljansko okrožno sodišče je sicer junija začelo postopek izbrisa Escapa iz sodnega registra brez likvidacije, ker podjetje ni poslovalo na prijavljenem naslovu. Brilly nam je zatrdil, da Horvat ne stoji za nakupom Floresta. Pojasnil je, da je Horvatu leta 2007, ko je zapuščal Dubaj, predal najemno pogodbo za hišo, Mihelčičevo pa je, kot zatrjuje, spoznal junija letos ob prvem skrbnem pregledu Floresta. V stik s Horvatom nam ni uspelo stopiti.

Poleg tega, da ni jasno, zakaj sindikat sploh prodaja Florest, je v meglo skrivnosti zavit tudi stečaj njegovega predhodnika, podjetja Nove storitve (pred tem se je imenoval Lek storitve). Po naših informacijah naj bi se Lekov sindikat za stečaj odločil zaradi zgrešene naložbe v restavracijo Borbona, ki stoji v bližini Lekovih poslovnih prostorov, saj naj bi se na tak način znebil visokih dolgov. Zgrešena investicija v restavracijo je znašala okoli milijon evrov. Podjetje je sicer ves čas poslovalo pozitivno. Še 1. marca 2011 je plačalo 95.000 evrov avansa za blago, čeprav je dva dni pred tem razglasilo insolventnost. Stečajni upravitelj Leon Beniger Tošič je upnikom skupno priznal 2,1 od 2,5 milijona evrov prijavljenih terjatev, medtem ko je bilo premoženje ocenjeno na 1,4 milijona evrov. »Stečaj družbe je bil posledica poslovnih odločitev nekdanjega vodstva podjetja,« je dejala Mihelčičeva.