Britanski center za socialno pravičnost (CSJ) v raziskavi ugotavlja, da odvisnosti od alkohola in drog davkoplačevalce na Otoku vsako leto stanejo med 15 in 21 milijard funtov (med 17,7 in 24,8 milijard evrov) v obliki stroškov zdravljenja ter nezmožnosti za delo. Kriza odvisnosti napaja razpad britanske družbe, saj se je v zadnjem desetletju podvojilo število obiskov bolnišnic zaradi težav, povezanih z alkoholizmom. CSJ označuje, da gre za »epidemijo z alkoholom povezanih bolezni.«

Odvisnic od alkohola v VB več kot kjerkoli drugje Evropi

Odvisnost moških od alkohola v VB je druga največja med državami zahodne Evrope in sedma največja med vsemi državami sveta. V povprečju pa je odvisnic od alkohola v VB več kot kjerkoli drugje Evropi.

Raziskava z naslovom Ni hitrega popravila (No quick fix) navaja, da več kot 40.000 britanskih odvisnikov od heroina za blaženje odvisnosti redno uporablja metadon, številka pa se strmo viša. Več kot tretjina odvisnikov metadon uporablja že več kot štiri leta. Ta statistika se je od leta 2010 povišala za okoli 40 odstotkov. Velika Britanija je prav tako na vrhu seznama števila vseživljenjskih uporabnikov amfetaminov, kokaina in ekstazija. Britaniji sledijo Estonija, Latvija in Litva.

Pohod legalnih substanc

Raziskava še ugotavlja, da so na pohodu tudi nove psihoaktivne substance, ki še niso bile raziskane in tako še niso na seznamu prepovedanih drog. Več kot osem odstotkov ali 650 tisoč mladih Britancev, starih med 15 in 24 let, je tovrstne snovi vsaj enkrat že poskusilo, kar je 39 odstotkov več kot lani. Zaradi legalnih psihoaktivnih substanc je lani v VB umrlo 52 oseb.

Poročilo raziskave strogo obtožuje britansko vlado neukrepanja na tem področju, vladni program ukrepanja proti odvisnosti so avtorji označili za »birokratskega in neprimernega.« Od leta 2010 je na britanski trg tovrstnih substanc prišlo že več kot 150 novih snovi, ki jih je v zadnjem času možno kupiti tudi prek spleta.

Najbolj znana spletna stran za prodajo legalnih psihoaktivnih substanc se imenuje Silk road. Uporabniki s pomočjo plačilnega sistema Bit coin substance naročijo kar na svoj dom, ugotovitev vira pa je za britanske oblasti praktično nemogoča, še trdi raziskava.