V ZDA je tradicionalno magična za uspeh povezava športa s politiko, kar se dogaja tudi na letošnjem zadnjem grand slam turnirju v New Yorku, kjer teče tudi silovita predvolilna županska dirka. Odhaja večkrat sporen župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je sicer odprl letošnji teniški turnir v parku Flushing Meadows skupaj s pevcem Lennyjem Kravitzem, vse pa kaže, da prihaja na njegovo mesto v prihodnosti tudi verjeten kandidat za predsednika ZDA Bill de Blasio, odvetnik italijanskega porekla, s temnopolto ženo Chirlaine McCray, rojeno prednikom iz Gane. Kombinacija zakonskega para z dvema bistrima otrokoma je že očarala New York, čakajo ju Amerika.

Ni pa v New Yorku trenutno bolj tragičnega para, kot sta oče John in sin Bernard, oba s priimkom Tomić, hrvaškega rodu, begunca iz Bosne, sedaj avstralska državljana. Organizatorji si vedno zelo oddahnejo, ko Bernard Tomić izpade s turnirja grand slam, kar se mu je v Flushing Meadowsu tokrat zgodilo v drugem krogu. Z njim je dobesedno pometel kandidat za kvalifikacije, trenutno uvrščen na 167. mesto na lestvici ATP, Anglež Daniel Evans. Mimogrede, z našim Grego Žemljo slovita kot večkratna zmagovalca teniških turnirjev v kategoriji challenger. Že v prvem krogu je Evans s turnirja izločil Japonca Keija Nišikorija, pred dvobojem s Tomićem pa je bil njegov »dobrotnik« sam Roger Federer.

Švicar je namreč sam prosil Evansa, če bi lahko skupaj trenirala, kar je bilo za triindvajsetletnega Angleža pravi šok po neprijetnosti, ki se mu je zgodila na turnirju v Miamiju. Ker je bila na Floridi stiska s časom in malim številom igrišč za treniranje, je Evans prosil Bernarda Tomiča, če bi mu dovolil, da skupaj trenirata. Bernard je že skoraj privolil, ko je izza ovinka pridrvel oče John in zarohnel, češ, njegov sin pač ne bo udarjal žogice z nekim kandidatom za kvalifikacije. Evans se je naglo umaknil, kajti spomnil se je, da je ata Tomić z udarcem v glavo nekoč s teniškega igrišča že odstranil Bernardovega partnerja na treningu. Takšnega incidenta v zgodovini profesionalnega tenisa še ni bilo. A teniška zgodovina pozna nore očete grobijane, ki so jim organizatorji prepovedali vstop na teniške turnirje, ker se enostavno niso znali primerno obnašati, ko so njihovi otroci izgubljali. Tak je bil na primer oče Francozinje Mary Pierce, ki je postala celo zmagovalka grand slama, potem ko se je razšla z očetom Jimom, sedaj pa precej pozabljena živi na Floridi.

Popolnoma podivjana sta bila tudi očeta Hrvatice Mirjane Lučić in v Avstraliji živeče Srbkinje Jelene Dokić. Mirjana po poroki, sedaj nosi še priimek Baron, spet normalno trenira in igra, Jeleni pa niso mogli pomagati niti najboljši avstralski psihologi. Tudi oče pravkar teniško upokojene Francozinje Marion Bartoli, zdravnik Walter Bartoli, ni bil pri srcu organizatorjem teniških turnirjev po svetu. Do svoje hčerke vedno skrajno spoštljiv, se je pred marsikaterim dvobojem zapletel v prepire, češ, da Marion nudijo premalo. Tudi Slovenci smo imeli nekaj res neverjetnih teniških talentov, ki so jih uničili nekontrolirano grobi in hitrih uspehov terjajoči očetje.

A čeprav so Johnu Tomiću popolnoma prepovedali dostop v teniško središče Billyja Jeana Kinga v parku Flushing Meadows, se noben od Tomićev ni niti slučajno streznil. Videti je, kot da se Bernard Tomić prav požvižga na pritožbe zaradi obnašanja svojega očeta, saj je na tiskovni konferenci po porazu proti Danielu Evansu govoril v stilu »no, ja, tudi slepa kura zrno najde«. Sicer pa mlajši Tomić že grozi, kako bo z avstralsko reprezentanco v Davisovem pokalu pometel s Poljsko, v kateri bo prvi igralec njegov vrstnik Jerzey Janowicz, ki je sicer nepričakovano izgubil že v prvem kolu odprtega prvenstva ZDA.

Očetu Johnu Tomiću se je na prvem letošnjem turnirju grand slam v Avstraliji ponudil wimbledonski zmagovalec Goran Ivanišević, da bi bdel nad njegovim sinom. Dialog balkanske naveze je razpadel že naslednji dan. Je pa zato podobno kot Andy Murray Ivana Lendla sprejel kanadski Črnogorec Miloš Raonić umirjenega, letos spomladi upokojenega teniškega igralca bosanskega Hrvata iz Banjaluke Ivana Ljubičića. Njuno sodelovanje je do sedaj menda zgledno.

Prava slika balkanske norišnice pa je bil drugi krog mešanih parov, ko sta Slovenka Katarina Srebotnik in Srb Nenad Zimonjić igrala proti kanadskemu Srbu Danielu Nestorju in francoski Srbkinji Kristini Mladenović. Še večja nacionalna štrena se bo zgodilo, ker se letos v Davisovem pokalu srečata Srbija in Kanada, za katero bodo nastopili Črnogorec Miloš Raonić, Čeh po rodu Vasek Pospišil in seveda v parih Daniel Nestor.

Katarina Srebotnik, resnično priljubljena in na vseh turnirjih spoštovana teniška igralka, pravi, da je prav zato tako prijetno igrati tenis, kjer se brez zadreg in političnih predsodkov igralci in igralke pomešajo med seboj in ostajajo prijatelji za vse življenje. Katarina pravi, da sama še vedno izjemno uživa na turnirjih, ker rada tekmuje in je prepričana, da bo vsaj še dve ali tri leta zraven.