Letošnje "prehodno" svetovno prvenstvo še ni bilo ključnega pomena za naslednji ciklus nabiranja točk za nastop na OI v Riu 2016, je pa dalo udeležencem občutek, kje se trenutno nahajajo v svetovni konkurenci. In slovenski judoisti in judoistke so zadržali stik z najboljšimi. Kljub nekoliko manjši izbrani vrsti, na generalko za judoistični turnir v Riu 2016 je odpotovalo le pet slovenskih borcev in bork, ki so poleg brona osvojili še eno peto mesto, eno sedmo in se dvakrat uvrstili med najboljših 16.

"Ekipno gledano smo naredili soliden rezultat. Medalja in po eno peto ter sedmo mesto, doseči to s petimi tekmovalci je lep uspeh. Nisem nezadovoljen z borbami, morda le z zadnjo pri Ani Velenšek, moram pa reči, da sem pri nekaterih drugih tudi malo presenečen, predvsem nad požrtvovalnostjo in borbenostjo Vlore Beđeti in Tine Trstenjak. Pokazali sta, da sta borki za naslednji dve olimpijadi in da bosta mešali štrene največjim velesilam tega športa," je v prvi oceni prvenstva povedal strokovni direktor in selektor reprezentance Marjan Fabjan.

Slednji je pred prvenstvom načrtno doma pustil med drugim tudi za odlične rezultate vselej razpoloženo Lucijo Polavder, ki je v sezoni že dobro nastopila na evropskem prvenstvu in sredozemskih igrah. "Nekateri so se sami odločili in ostali doma, zakaj so odpovedali nastope, še zdaj ne vem povsem natančno. Zavestno sem doma pustil štiri borce z normami iz mojega kluba Sankaku, voziti tekmovalce, ki pa niso povsem pripravljeni, tako daleč pa prav gotovo ni koristno, saj smo videli, kako težko se je prebiti visoko," je dejal Fabjan.

Kljub temu, da je bilo svetovno prvenstvo vrhunec te poolimpijske sezone, pa se ta za nekatere borce še ni končala. "Ta ista ekipa iz Ria bo nastopila čez dva tedna na veliki nagradi Reke, tudi ostali z normami bodo imeli možnost, da se lahko dokažejo. Zares se bo začelo prihodnje leto maja, ko se začne spet zbirati točke za kvoto nastopa na olimpijskih igrah. Prva polovica prihodnjega leta bo tako bolj namenjena treningom, nato pa z majem začnemo nabirati točke, ki bodo potrebne za OI. Možnost za nastop na grand prixih, grand slamih in svetovnih pokalih bodo imeli le tisti z izpolnjenimi normami, tako smo se dogovorili znotraj judo zveze. Tekmovalcev brez norm ne bomo pošiljali na tekmovanja," je še povedal Fabjan, tvorec največjih uspehov slovenskega juda.