Zavod mladi podjetnik je za vse podjetnike začetnike pripravil sklop delavnic v obliki MP šole. Delavnice bodo pokrivale vse faze podjetništva in tako bo prva, ki bo na vrsti v sredo ob 17. uri v prostorih zavoda, naslovljena Od ideje do poslovnega modela. Delavnico za podjetnike v fazi »imam idejo, rad bi izdelal produkt« bo vodil Blaž Zupan, asistent na katedri za podjetništvo ljubljanske ekonomske fakultete in tudi sam podjetnik, saj je direktor podjetij Optiprint in Diplomska.si.

Na delavnico bo Zavod mladi podjetnik sprejel 10 bodočih podjetnikov, ki imajo idejo, v kateri vidijo potencial, vendar potrebujejo več informacij o tem, kako jo pretvoriti v posel. V podjetniškem svetu namreč velja, da predstavlja ideja le 1 odstotek uspešnega podjetja pa še ta številka se lahko hitro spremeni v ničlo, če ideji ne sledijo pravi koraki, ki jo pretvorijo v uspešno podjetje, pravi Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik, kjer so se za izvedbo MP šole odločili ravno zato, ker je idej mnogo, od prepoznavanja potencialno uspešnih idej na trgu in realizacije teh idej do produktov pa si sledijo številni koraki. Najprej preverjanje, ali sploh obstajajo realne možnosti za pretvorbo ideje v dobičkonosen posel, kar zajema iskanje potencialnih kupcev, možnih poslovnih modelov oziroma iskanje načinov, kako bo lahko podjetje iz ideje generiralo prihodke.

Zupan bo na delavnici udeležencem najprej podal okvirno mnenje o njihovi ideji ter možnosti njenega razvoja, nato pa jim bo svetoval, kako idejo pretvoriti v produkt, dal napotke za analizo trga glede in razvoj poslovnega modela, ter predstavil pivotiranje oziroma iskanje različnih načinov za generiranje prihodkov s prilagajanjem produkta.

MP šola bo sicer potekala štiri tedne v mesecu, začela se bo vsako prvo sredo v mesecu, pojasnjuje Borštnik in dodaja, da je število prostih mest omejeno, ker želijo kandidatom ponuditi čim bolj individualen pristop strokovnjakov. Prvi delavnici bo sledila delavnica Sam svoj šef, na kateri bodo sodelavci Zavoda mladi podjetnik soočili z najpogostejšimi ovirami, ki jih morajo podjetniki premagovati na začetni poti, tretja delavnica bo nato namenjena svetovanju pred ustanovitvijo podjetja, na zadnji delavnici pa bo računovodkinja Lea Bevčič mlade podjetnike seznanili s prvimi koraki po zagonu oziroma ustanovitvi podjetja. Bodoči podjetniki se lahko na celoten sklop štirih delavnic ali pa le na različne kombinacije prijavijo na spletnem mestu Zavoda mladi podjetnik, vendar morajo pohiteti, saj sta na voljo le še dve prosti mesti, je povedal Borštnik.