Z uredbama se omogoča prvi izračun katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj na podlagi nove metodologije iz zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Na podlagi sprejetih lestvic bo vsakemu kmetijskemu in gozdnemu zemljišču izračunan katastrski dohodek in pripisan v zemljiški kataster po parcelah, vsakemu čebeljemu panju v registru čebelnjakov pa bo pripisana pavšalna ocena dohodka na panj.

Usklajevanje obeh uredb je zaradi številnih pripomb Kmetijsko gozdarske zbornice in drugih stanovskih organizacij ter ministrstev trajalo več mesecev. V uradnem listu morata biti objavljeni še danes, saj morata omogočiti izračun katastrskega dohodka za kmetijska in gozdna zemljišča ter pavšalno oceno dohodka za čebelje panje že za leto 2013.

Lestvice se določajo za leto 2014, za letos pa se bo katastrski dohodek izračunal tako, kot določa letos novelirani zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka. Če bo izračun za parcele pokazal za več kot deset odstotkov višji katastrski dohodek, se bo torej ta zvišal za deset odstotkov.