Nikija Laudo je v filmu, ki ga bodo 13. septembra premierno prikazali na filmskem festivalu v Torontu, tako dobro upodobil igralec Daniel Brühl, po mami Španec, po očetu Nemec, ki je z rahlo poudarjenima gornjima sekalcema celo podoben slavnemu Avstrijcu, da je veliki dirkač poln občudovanja do domiselnosti filmske industrije. Glavni igralec se je točno naučil tudi Laudinega obreda pred dirko, ko si je vedno najprej nadel rokavice in šele potem čelado.

Kakor koli je ali pa ni tenis povezan s formulo 1, takoj se je začelo iskanje zgodbe v tenisu, ki bi gledalce privabila v kino tako kot zvedavost, kako bo filmski igralec Daniel Brühl po hudi nesreči upodobljen z iznakaženim obrazom. In kdo v resničnem tenisu ima najboljšo romantično zgodbo s srečnim koncem? Pravo filmsko uspešnico kot prva ponuja Martina Navratilova s svojim pobegom v Ameriko in priznanjem, da je lezbijka. Boj legendarnega teniškega asa Arthurja Asha z aidsom v teh časih ni več posebna zgodba. Pri sestrah Sereni in Venus Williams ni velikih ljubezenskih zgodb, razen opisovanja neskončno velike družine, ki živi na račun obeh uspešnih športnic. Trenutno je srce parajoča zgodba sedemnajstletne Victorie Duval, o kateri smo pisali že lani, ki je v prvem krogu z zmago kot priseljenka s Haitija okusila večne ameriške sanje. Tudi veliki borec za pravice nebelih Američanov dr. Martin Luther King je pred 50 leti dejal: »I have a dream….« (Sanjam…) in veliko stavil na socializacijo Amerike, čeprav je sam padel po streli atentatorjev. Victoria je v prvem krogu premagala zmagovalko Odprtega prvenstva ZDA iz leta 2011 Avstralko Samantho Stosur, kar je bilo pravo presenečenje. S piskajočim, sicer simpatičnim, glaskom, podedovala ga je po očetu Jean-Mauriceu, zdravniku, ki tudi govori v slogu tenorista, je na tiskovni konferenci očarala novinarje in gledalce vseh dvanajstih televizijskih postaj, ki so njeno srečanje s sedmo silo prenašale v živo. Zgodba o Victorijinem očetu, ki se je ves polomljen po čudežu rešil izpod ruševin po hudem potresu na Haitiju leta 2010, kar sama kliče k ekranizaciji.

Seveda je na izbiro Hollywoodu ostala tudi resnična zgodba Marije Šarapove, ki je iz železnega objema Rusije zlezla v »odrešilne« vrhove Amerike skupaj z svojimi sanjami. Si predstavljate eksplozijo atomske centrale v Černobilu, z Marijo nosečo njeno mamo Jeleno v ruskem transportu v Hantu Mansijsku v Sibiriji, kjer se nekega lepega spomladanskega dne rodi bodoča teniška šampionka in zraste v najbolj želen lik ameriške reklamne industrije, v privatnem življenju pa ne more iz svoje slovanske usodne zaljubljenosti z bolečimi izpadi ljubosumja?

Prava filmska zgodba Marije Šarapove se trenutno dobesedno odvija na ulicah New Yorka, kjer ruska lepotica zaradi znanih zapletov z njenim reklamnim imenom Šugarapova ne nastopa na teniških igriščih Flushing Meadowsa. New York pa je dobesedno zasut s fotografijami Marije Šarapove, ki z velikih obcestnih plakatov reklamira vse dragocenosti sveta, od najdražjih avtomobilov do najfinejšega nakita in unikatnih švicarskih ur. Najdražje oglasne minute na svetu na svetlobnih ekranih na Times Squareju največ časa svetijo s podobo Marije Šarapove. Skratka v živo se dogaja športna filmska zgodba, ki jo bo Hollywood slej ko prej pograbil.

Novinarski kolega Ben Rothenberg pa bi raje napisal knjigo o skromni argentinski teniški igralki Pauli Ormaechea (trenutno 70. na lestvici WTA), ki je tudi v New York s seboj prinesla šestkilogramsko napravo, na kateri si sama napenja svoje loparje. Ko je bila stara enajst let, jih je napenjalec kupil oče, kajti v kraju, od koder prihaja, take »mašine« enostavno ni bilo. S filmsko upodobitvijo lepe zgodbe bi se verjetno strinjal tudi najboljši slovenski napenjalec teniških loparjev Tomo Močilnikar s Slovana v Ljubljani.

Izidi, ženske, 2. krog: Kerber (Nem) – Bouchard (Kan) 6:4, 2:6, 6:3, Kanepi (Est) – Šmidlova (Slk) 6:4, 6:1, Makarova (Rus) – Mattek-Sands (ZDA) 6:4, 6:4, Nara (Jap) – Cirstea (Rom) 7:5, 6:1, Lisicki (Nem) – Ormaechea (Arg) 6:2, 6:3, Vinci (Ita) – Safarova (Češ) 4:6, 6:1, 6:2, Švedova (Kaz) – Mayr-Achleitner (Avs) 6:2, 6:3, Janković (Srb) – Klejbanova (Rus) 6:3, 6:2, Pennetta – Errani (obe Ita) 6:3, 6:1, , moški, 2. krog: Tipsarević (Srb) – Sela (Izr) 6:4, 6:4, 6:1.