V Divači se danes začenja 10. mednarodni festival Revija v reviji, ki bo ponovno postregel z bogatim kulturnim programom ter pomembnimi in uveljavljenimi imeni iz sveta književnosti, založništva, literature in kulture nasploh. Festival je del projekta Revija v reviji, katerega namen je izmenjevanje literarnega gradiva med revijami, pri čemer vsaka revija daje del prostora ali celotno številko revije na voljo tuji, partnerski reviji. »Festival je obenem srečanje založnikov projekta Revija v reviji, ki povezuje 18 evropskih revij iz trinajstih držav,« pojasnjuje Primož Repar, ki je poleg soproge Stanislave Repar koordinator tega dogodka. Srečanje bo kot v preteklih letih potekalo v luči predstavitve revijalnih in knjižnih izdaj ter dosedanjih dosežkov projekta s poudarkom na ustvarjalnem druženju ter snovanju novih povezav v mednarodnem prostoru.

Medtem ko festival zaznamuje desetletnico obstoja, je sam projekt Revija v reviji star še dve leti več, revija Apokalipsa in KUD Apokalipsa, na katerih stoji celotna založniška in festivalska dejavnost, pa praznujeta 20-letnico delovanja. Po ocenah organizatorjev se bo podobno kot prejšnja leta festivala udeležilo okrog 50 urednikov, pisateljev, pesnikov in drugih kulturnih ustvarjalcev iz enajstih držav, potekal pa bo na treh različnih lokacijah; v Škocjanu, Divači in v Ljubljani. »Letos nimamo prav veliko programa v Škocjanu, kjer je sicer tradicionalno oporišče festivala, smo pa tokrat v Muzeju slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači in po letu 2010 prvič v Ljubljani, kjer bo v nedeljo ves dan potekala bogata kulturna dejavnost v Atriju ZRC Sazu,« napoveduje Repar.

Festival se začenja v Muzeju slovenskih filmskih igralcev z literarnim branjem, slovesnim odprtjem festivala in odprtjem slikarske razstave Boruta Skoka, ki je zadnja leta redno ustvarjal naslovnice revije Apokalipsa. V okviru prireditve se bodo nato v treh festivalskih ter treh postfestivalskih dneh odvijali številna mednarodna branja, fotografske razstave, glasbeni in filmski večeri, revijalno-knjižni sejem ter delovna srečanja.

Poleg poglavitnih štirih mednarodnih branj, na katerih bodo nastopali gostje iz enajstih držav, Repar posebej omenja slovaški kratki animirani film Sneg, ki ga bodo jutri v Sloveniji predvajali premierno, na Slovaškem bo šel v distribucijo namreč šele septembra, ter predstavo Slovenka na kvadrat, ki jo je po besedilih Stanislave Repar zrežiral Nick Upper. Ta bo v Cankarjevem domu premierno uprizorjena v sredo v okviru festivala Ex Ponto, govori pa o migracijah in nesprejemanju tujcev v Sloveniji. V okviru festivala bodo organizatorji podelili tudi dve nagradi, tradicionalno nagrado 15. mednarodnega natečaja za najboljši haiku ter – letos prvič – priznanje za najboljšega založnika in urednika mednarodnega projekta Revija v reviji.