Državna revizijska komisija je zavrnila pritožbo družbe Map trade in nemškega partnerja Planaqua na razpis za 17 milijonov evrov vredno prenovo centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik, na katerem je zmagal konzorcij SGP Pomgrad in GH holding. Domžalski župan Toni Dragar pravi, da zdaj čakajo le še na odločitev države o sofinanciranju projekta. Predvidoma naj bi država prispevala dva milijona evrov, osem so jih že obljubili evropski skladi, sedem pa jih že imajo. Celotna naložba, ki vključuje vrtine, povezave vodovodnih sistemov in širitev kanalizacijskega omrežja, je vredna kar 44 milijonov, je še dodal Dragar in spomnil, da centralni čistilni napravi leta 2015 poteče okoljevarstveno dovoljenje in morajo z njeno obnovo zares pohiteti. »Mi smo ves čas igrali po pravilih, čeprav so se ta večkrat spreminjala, pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje in pravnomočno izbrali 14 investitorjev,« našteva župan, ki upa, da si država ne bo privoščila, da bi ogrozila nujno prenovo čistilne naprave, ki pokriva območje, kjer živi okoli 100.000 prebivalcev.

Kolodvorska bolj zelena in prijazna

Sicer so v Domžalah to poletje dokončali več pomembnejših naložb, med katerimi izstopa ureditev desetoddelčnega vrtca Palček na Viru. Naložba, ki jo bodo slovesno odprli 24. septembra, je stala 2,1 milijona evrov.

S Palčkom bodo skoraj ukrotili prostorsko stisko v vrtcih, ki pa naj bi ji dokončno odklenkalo prihodnje leto z novim vrtcem Krtina. Temeljni kamen zanj bodo položili 11. septembra, ko bodo podpisali tudi pogodbo z izvajalcem. Gradnja vrtca in širitev podružnične šole bosta stali okoli 2,8 milijona evrov, objekta pa bo povezal podzemni hodnik, nad katerim bo igrišče. Tri dni kasneje bodo slovesno predali namenu tudi prenovljeno Kolodvorsko cesto, ki s tlakovanim pločnikom in kolesarsko stezo namenja več prostora pešcem in kolesarjem. Postavili so novo urbano opremo in zasadili drevesa. Naložba je vredna 220.000 evrov. Po vzoru te ulice bodo opremili še nekaj drugih v središču mesta.

Med pomembnejše poletne pridobitve spada tudi 300.000 evrov vreden most čez Kamniško Bistrico na Škrjančevem. Obnovo Rojske ceste bodo končali prihodnji mesec, oktobra pa še skoraj pol milijona vredno rekonstrukcijo Prešernove ceste v Radomljah. av