Haas je Nemec »z napako«, saj ima od leta 2010 tudi ameriško državljanstvo, ameriška igralka, nekdanji fotomodel Sara Foster pa je mama njegove dveletne hčerke Valentine. Haas, ki že od leta 1991 živi na Floridi, pravi, da ne bi imel nič proti, če bi ob njegovem imenu ob nemški vihrala še ameriška zastava, čeprav poznavalci pravijo, da je samo vprašanje časa, kdaj bo postal »full time« Američan. Enake namene goji tudi najboljši igralec Južnoafriške republike Kevin Anderson, ki je tudi poročen z Američanko Kelsey O'Neal, članico golf reprezentance zvezne ameriške države Illinois. Oba teniška igralca bi ameriška teniška zveza z veseljem vzela medse, vendar na njune odločitve nima namena vplivati.

Se je pa zlasti ženski ameriški tenis v zgodovini kar nekajkrat lepo opomogel s prestopi igralk. Najbolj odmevno je nastopanje pod zastavo nekdanje Čehoslovaške zamenjala za ameriško državljanstvo sedaj 57-letna Martina Navratilova. Odlična teniška igralka je bila tudi v Dominikanski republiki rojena Američanka Mary Joe Fernandez, ki sedaj strokovno in finančno podpira Portoričanko, ki je letos nastopila na grand slamu v New Yorku, Monico Puig. Prvotno iz Portorika pa je tudi Gigi Fernandez, za svojo novo domovino Ameriko tudi olimpijska zmagovalka, ki je osvojila kar 17 grand slamov v kategoriji dvojic.

Drugače pa so največji poraženci prvega kroga letošnjega turnirja v Flushing Meadowsu verjetno Španec Fernando Verdasco, Poljak Jerzy Janowicz in Bolgar Grigorij Dimitrov. Lepega Madrilena (rojen je v tradicionalni družini v Madridu) je v petih setih uničil Hrvat Ivan Dodig, s katerim so se tako radi primerjali naši prvi trije beli mušketirji. Sedaj ga lahko gledajo le v hrbet. Najbolj neprijetno je svoj poraz prenesel polfinalist letošnjega Wimbledona, veliki up tenisa 22-letni Janowicz. Pravo lekcijo mu je dal trenutno 247. na lestvici ATP, 30-letni Argentinec Maximo Gonzales, ki se je na glavni turnir prebil skozi kvalifikacije. Dobesedno prilepljen na osnovno linijo je Argentinec točke dobival z lahkoto. Poljak je metal lopar, tolkel po stolu sodnika, zahteval masažo hrbta, od zdravnika tablete proti bolečinam, toda nič mu ni pomagalo. Na pogovoru s poljskimi novinarji je »odvalil« kronsko izjavo, da proti enostavnemu potiskanju žogice preko mreže, kot to počne Gonzales, ne zna več igrati. Bolgar Grigorov pa je »pozabljen« na igrišču številka sedem sicer skušal v petem nizu premagati Portugalca Jaoja Souso, toda dlje od obupnih pogledov proti prvi vrsti, kjer je sedela »poškodovana« zaročenka Rusinja Marija Šarapova, ni prišel. Videti je bilo, kot da je bila menda vsak dan bolj ljubosumna sibirska lepotica celo zadovoljna, da je izgubil, ker ga je tako lahko hitreje odpeljala od neštetih oboževalk.

Slovenski igralci in igralke, ki so še ostali v New Yorku, so tolažbo za neuspeh v posamični konkurenci poiskali v igri dvojic, ki pa na grand slamu ni nobeno popoldansko delo, temveč tudi hudo zahtevno igranje, česar se verjetno edina zaveda naša največja mojstrica v igri parov Katarina Srebotnik. Kot številne predstave v muzikalih na Broadwayju niso ljubiteljsko prepevanje, kot si predstavljajo mnogi naši glasbeniki, ki pritiskajo na gumbe harmonike. Za glavno vlogo v muzikalu, ki uspe v New Yorku, običajno konkurira več tisoč umetnikov ali umetnic, z vrhunskih znanjem petja in plesa.