Lepi in zdravi zobje ter posledično bel nasmeh so v današnjem času vrednota, za katero se je treba potruditi. Kot smo že večkrat poudarili, je ključna za zdravje zob skrb zanje. Naj ob tem spomnimo, da čiščenje samo s ščetko ni dovolj, treba je tudi očistiti medzobne prostore z zobno nitko ali medzobno ščetko. Tako pri ščetkanju kot pri čiščenju medzobnih prostorov je pomembna pravilna tehnika. Edino ta zagotovi, da se dela korist namesto škode.

Šele ko smo s pomočjo primerne higiene ustavili morebitne težave z obzobnimi tkivi ter napredovanje kariesa, je čas za razmišljanje o estetskem zobozdravstvu, če smo seveda nezadovoljni z videzom svojih zob. Ta osebni okus in samopodobo delno določajo tudi socialni dejavniki in družba, v kateri živimo, v splošnem pa v estetiki zob obstajajo vodila, kako naj bi bil videti lep nasmeh. Govorimo o različnih proporcih obraza, zob, liniji smeha, ustnih kotih, linijah griznih robov zob, asimetrijah, rdeče-beli estetiki… Vendar pa so to le grobi okviri in navodila, v katerih se znajde zobozdravnik skupaj s pacientom in njegovim subjektivnim videnjem lastnih zob.

Za polepšanje je veliko možnosti

Danes lahko zobe polepšamo na različne načine. Zelo aktualen način je zunanje beljenje zob, belimo tudi posamezne zobe, ki so potemneli zaradi poškodbe ali zaradi koreninskega zdravljenja. Tu so še zobni diamantki, ki pa morajo biti res krona in pika na i zdravim zobem.

Nepravilno postavljene zobe lahko korigirajo ortodonti, če pa je izvor nepravilno postavljenih zob kost, v kateri so zobje (na primer habsburška brada – spodnji zobje pred zgornjimi), potem mora maksilofacialni kirurg s sodelovanjem ortodonta ta odstopanja urediti s kirurškim posegom. Zobe z majhnimi luknjicami uredimo s sodobnimi belimi plombirnimi materiali, tudi malo večje dograditve zob se da dobro rešiti na podoben način.

Manjkajoče zobe najelegantneje (če je za to dovolj kosti) nadomestimo z zobnimi vsadki, na katere pritrdimo zobne krone. Če imajo zobje večje luknjice oziroma jih dosti manjka, jih nadgradimo z zatičkom z nazidkom (po domače »štiftom«) ter nanj cementiramo zobno krono.

Predvsem pri nadomeščanju zob v vidnem sektorju se raje odločimo za v celoti bele prevleke, tako imenovane polnoporcelanske prevleke, zadnje zobe pa lahko prevlečemo s kovinsko porcelanskimi prevlekami. To so tiste, katerih jedro je iz kovine, nanjo pa se nanese plast porcelana, ki lepo sledi obliki in barvi zoba.

Lepotni učinki trajajo le ob primerni higieni

Nadomeščanje velikih plomb ali plombiranje zob z velikimi luknjami, vendar še vedno ne tako velikimi, da bi se odločili za prevleko, predstavlja za zobozdravnika vedno znova velik izziv. Z direktno izdelavo plombe, torej z neposrednim nanosom belega materiala na tako okrnjen zob se spopadamo s slabo lastnostjo teh materialov – krčenjem, ko se tak material z lučko trdi.

Ker je bela plomba lepljena na preostanek zoba, se lahko zgodi, da ob njenem krčenju poči preostali del zoba. Zgodi se lahko tudi, da zaradi skrčka plomba hitreje popusti in tako med zobom in plombo nastane špranja, kjer se bakterije zlahka zadržujejo in tako povzročijo nastanek sekundarnega kariesa (karies ob plombi in zobu).

Zaradi naštetih pomanjkljivosti je idealna rešitev inlay (tudi onlay ali overlay, odvisno od velikosti). Gre za zelo estetsko in tudi funkcionalno najboljšo rešitev za nadomeščanje večjega dela zoba. V bistvu je to indirektna metoda izdelave »plombe«, kjer zob po določenih načelih pripravimo, stanje odtisnemo. Na podlagi tega odtisa tehnik v laboratoriju izdela inlay, torej plombo zunaj ust, ki jo zobozdravnik pri naslednjem obisku cementira oziroma zalepi na okrnjen zob. Rezultat je estetsko zelo lep zob, ki je anatomsko skoraj neločljiv od na primer zdravega zoba na drugi strani iste čeljusti. Restavriranje zoba s pomočjo inlaya je tudi trpežnejša in dolgotrajnejša rešitev od isto velike direktne plombe. Ker nismo naredili prevleke, smo tako ohranili preostali (neprizadeti) zob in na tak način delovali ohranitveno.

Pomembno pri katerem koli nadomeščanju manjkajočih delov zoba je, da storitve omogočajo nemoteno higieno. To pomeni, da se nitka ob plombah nikakor ne sme zatikati ali cefrati. Prav tako morajo biti ob protetičnih rešitvah takšni prostori, da omogočajo čiščenje z medzobno krtačko ali s katerim drugim za to namenjenim pripomočkom.

Vsak zobni lok ima svoje posebnosti in prav je, da zobozdravnik pacienta opozori nanje, ga pouči ter pokaže pripomočke za pravilno izvajanje ustne higiene. Le ob vsakodnevni pacientovi negi bodo lahko zobozdravnikova dela ostala tam zelo dolgo.

Boris Bombek, dr. dent. med., je zaposlen v Zobozdravstvenem centru Modri zob Ptuj. Več informacij najdete na www.modrizob.com.