"To je v tem trenutku zagotovo naša največja skrb. Kar številni igralci, nekatere od njih ste videli tudi na pripravah Anžeta Kopitarja, nimajo klubov, kar je zaskrbljujoče. Po drugi strani pa je to slovenska realnost, če se lahko tako izrazim. V tem primeru sploh ni vprašljiva njihova kakovost, klubi jim enostavno ponudijo tako smešne pogodbe, da se jim ne splača igrati za tako majhne denarje," je v zvezi s tem dejal Kopitar.

Trenutno so brez delodajalcev David Rodman, Žiga Pance in Tomaž Razingar, ki bodo skupaj s svojimi soigralci prvi pravi reprezentančni preizkus pred Sočijem imeli med 8. in 10. novembrom, ko bodo nastopili na 50. obletnici prvih olimpijskih iger v Innsbrucku. V tirolski prestolnici bodo nastopili še Francija, Belorusija in Avstrija.

"Pravih reprezentančnih aktivnosti v tem poletnem času ni bilo, počasi pa se bomo začeli pripravljati na novembrski turnir. Bomo videli, kaj bo decembra, februarja pa je že olimpijada. V tujih klubih imamo ogromno igralcev in jih bomo vseskozi spremljali. Upam, da bodo imeli tudi pomembne vloge v svojih sredinah in veliko igralnega časa ter OI pričakali v dobri pripravljenosti," je o bližnji reprezentančni sezoni dejal hokejski selektor.

Utrujenost ne bo izgovor

Številni slovenski hokejisti nastopajo v državah, ki se niso uvrstile na olimpijski turnir. "Nekatere hokejske lige bodo potekale tudi med olimpijskimi igrami, mi pa enostavno potrebujemo igralce iz teh lig. S temi klubi že usklajujemo termine, da bi jih v času olimpijskega turnirja skušali prestaviti, da bodo naši fantje lahko nastopili v Sočiju. Glede uigranosti pa bolj ali manj vse veste, večina igralcev na reprezentančne priprave pride utrujena, a to ni izgovor, vsi bodo radi prišli, tako kot vedno," je v zvezi s tem dejal Kopitar, ki si pred odhodom v rusko mesto ob Črnem morju želi vsaj dve pripravljalni preizkušnji.

"Eno tekmo imamo že dogovorjeno z Avstrijo, pred odhodom v Soči pa bi radi dobili še enega kakovostnega tekmeca. To bo zelo težko, saj bodo druge 'top' izbrane vrste čakale svoje igralce iz lige NHL, v vsakem primeru se bomo potrudili po naših najboljših močeh in skušali dobiti močnega tekmeca," je dejal Kopitar.

Prvi mož slovenske izbrane vrste je v poletnem času bdel nad trenažnim procesom svojega sina Anžeta, enega najpomembnejših igralcev Los Angeles Kings. Pred najboljšim slovenskim hokejistom je osma sezona v najmočnejši hokejski ligi na svetu, Matjaž Kopitar pa je glede tega dejal: "Vse poteka po načrtu. Vsi vemo, da je do začetka Anžetovih klubskih priprav za novo sezono še dovolj časa, a na njih mora priti optimalno pripravljen. Menim, da sva poleti dobro delala in da je že v tem trenutku dobro pripravljen."