Dvoboj bi moral biti že v ponedeljek, a je zaradi dežja odpadel, sinoči pa so ga vendarle spravili pod streho. Dvaintridesetletni Švicar je svojo zadnjo in 17. grand slam lovoriko osvojil lani v Wimbledonu, na igriščih Flushing Meadows pa je zadnji naslov vzel leta 2008. Žemlja je z zmago na domačem turnirju serije challenger v Portorožu dobro začel sezono na trdi podlagi, a so nato sledili trije turnirju (Washington, Montreal, Winston Salem), na katerih je izpadel že v 1. krogu.

Kljub temu da se švicarski teniški zvezdnik sooča s številnimi težavami in poškodbami ter so ga letos že premagovali igralci, uvrščeni nižje od 50 mesta na lestvici ATP, Žemlja ni bil sposoben pripraviti presenečenja. "Zelo težko je bilo igrati. Nagajal nama je močan veter, ki je spreminjal smer, tako da sva imela oba od začetka kar nekaj težav. Ob koncu sem v tretjem nizu našel nekaj ritma v svoji igri in je bilo vse skupaj malo boljše. Vendar pa imam enostavno toliko težav z zdravjem, da sem v zadnjem mesecu zelo težko skupaj spravil eno tekmo in zaigral tako, kot bi si želel. Zato si bom po New Yorku vzel daljši premor, da bi se potem lahko vrnil na igrišča in zaigral stoodstotno, ker enostavno nobene tekme v zadnjem času nisem odigral na polno."

Z 62. mestom najvišje uvrščeni Slovenec ima že nekaj časa težave z mononukleozo: "V bistvu si ne bi želel, da bi se dvoboj s Federerjem podaljšal v še en ali dva niza, ker enostavno ne bi zdržal toliko časa na igrišču. Ker imam toliko problemov z zdravjem več kot treh nizov, pa še to ne v popolnosti, ne morem odigrati." Poraz bo 26-letnega Gorenjca potisnil navzdol po lestvici ATP.

Švicar je tako po eni uri 33 minutah dobil še tretji medsebojni obračun z Žirovničanom; premagal ga je letos v Rotterdamu s 6:3 in 6:1, lani pa v Dohi s 6:2 in 6:3.1

Žemljo so med drugim pokopale številne neizsiljene napake (33) in slab začetni udarec, ko je v 1. nizu zadel le 36 odstotkov prvih servisov, v celotnem dvoboju pa 49 odstotkov. "Tukaj sem se vedno počutil odlično in sem vedno vesel vrnitve v New York. Malce nama je ponagajal veter, tako da razmere za igro niso bile najboljše in sva imela prav oba težave z ritmom, zato sem zadovoljen, da sem se prebil v naslednji krog. V 3. nizu si je tekmec priigral brejk, a sem vedel, da ni razlogov za preplah, ostal sem miren, moral sem le nekoliko dvigniti raven igre ter zaigrati bolj odločno," je dejal Federer, ki se je po dvoboju odpravil še na dodaten trening. "Zelo malo je bilo izmenjav. Odločil sem se, da grem na pomožna igrišča še malo trenirat," je dodal Švicar. V naslednjem nizu se bo meril z Argentincem Carlosom Berlocqom, ki je šele po petih nizih in več kot štirih urah strl odpor žilavega Kolumbijca Santiaga Giralda.