Federer je slavil z izidom 3:0 v nizih, 6:3, 6:2, 7:5. Švicar je po eni uri 33 minutah dobil še tretji medsebojni obračun z Žirovničanom, 62. igralcem na lestvici ATP. Pred US opnom je Žemljo premagal letos še v Rotterdamu, lani pa v Dohi.

Že v ponedeljek sta v posamični konkurenci izpadla Aljaž Bedene in Polona Hercog. Na igriščih Flushing Meadows s slovesom Žemlje še ne bo konec slovenskih nastopov. V konkurenci ženskih dvojic nastopajo Katarina Srebotnik v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo, Polona Hercog v paru z Američanko Liso Raymond in Andreja Klepač v paru z Avstrijko Sandro Klemenschits. V moških dvojicah bo igral tudi Žemlja v paru z Avstralcem Marinkom Matoševićem. Srebotnikova pa bo nastopila tudi v mešanih dvojica s Srbom Nenadom Zimonjićem.

Brez težav se je v 2. krog zadnjega grand slama v sezoni prebil Srb Đoković, ki je odpravil Litovca Ričardasa Berankisa s 6:1, 6:2, 6:2. V ženski konkurenci je gladko, brez izgubljene igre, s 6:0, 6:0, napredovala druga nosilka Belorusinja Viktorija Azarenka, ki je zmlela Nemko Dinah Pfizenmaier. Napredovanje si je tudi prislužila Rusinja Svetlana Kuznjecova, zmagovalka turnirja leta 2004. Zato pa je za prvo veliko presenečenje poskrbela ameriška najstnica, 17-letna Victoria Duval, ki je v treh nizih s 5:7, 6:4, 6:4 odpravila Avstralko Samantho Stosur, 11. nosilko, ki je turnir v New Yorku dobila pred dvema letoma.