Špik je davi sicer opravil ogrevalni trening, na katerem pa je še vedno čutil močne bolečine v ledvenem predelu hrbta, kjer se mu je po predtekmovanjih pojavil mišični krč. Po temeljitem razmisleku se je uro pred startom odločil, da odpove nastop v četrtfinalu, s čimer je končal svoje nastope na SP.

»Po dveh dneh sem šel danes prvič na veslaški trening, standardno kar naredimo pred tekmo, da gremo odveslat štiri kilometre. Na vodi sem ob vsakem zavesljaju občutil bolečine v predelu hrbta, kjer je bil ta mišični krč. Na koncu sem se po premisleku in pogovoru z več terapevti in trenerjem odločil, da se naredi odjava. Seveda je to zadnja stvar, ki bi jo hotel narediti, ampak gre tudi za nadaljnje posledice,« je odpoved opisal Špik.

Lipničan pravi, da v četrtfinalu svetovnega prvenstva s poškodbo nima smisla startati. »Če bi bil četrtfinale lahka dirka, bi mogoče poskusil. Tako pa se mi zdi, da je tveganje preveliko in rehabilitacija bi bila lahko še daljša. Veliko raje bi šel na tekmo, ampak mislim, da je bila to vseeno najbolj racionalna odločitev. Treba je vedeti, da tu ne gre za sprint, ampak za 2000 metrov, kar pomeni sedem minut in še nekaj oziroma 240 zavesljajev in vsak pomeni velik pritisk na križ, kar bi bilo danes žal neizvedljivo,« je še povedal Špik.

Neuspešno se je tekmovanje končalo tudi za Hrvata, ki je bil v četrtfinalu peti, med najboljših 12 posadk na svetu pa so vodila prva tri mesta. Iz njegove skupine je to uspelo veslačem iz Nemčije, Madžarske in Italije, ki je v sklepnem delu strla odpor Nove Zelandije. Hrvat je bil večino dirke na petem mestu, brez možnosti za napredovanje. "Rajko realno ni imel možnosti za preboj naprej, je pa danes pokazal tudi nekaj slabšo formo od načrtovane," je ta nastop pospremil sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik.

V četrtek bo Slovenijo v polfinalu Čungdžuju zastopal dvojni četverec, ki je v ponedeljek dosegel nepričakovano zmago v repasažu, Hrvat bo nastopil v tekmi za uvrstitev v finale C.