Švicar Federer je po eni uri 33 minutah dobil še tretji medsebojni obračun z Žirovničanom, 62. igralcem na lestvici ATP. Pred US opnom je Žemljo premagal letos še v Rotterdamu s 6:3 in 6:1, lani pa še v Dohi s 6:2 in 6:3.

Prva dva niza je rutinirano dobil švicarski zvezdnik, v tretjem nizu pa je Žemlja pokazal nekaj več tenisa in dostojen odpor ter napad, ko je unovčil tudi svojo prvo priložnost za brejk za trenutno izenačenje 4:4. Nato je Žemlja dobil še naslednjo igro na svoj servis in povedel (5:4), a Federer ni dovolil presenečanja ter dvoboj pripeljal do konca brez izgubljenega niza.

Dvoboj bi moral biti že v ponedeljek, a je zaradi dežja odpadel, nocoj pa so ga vendarle spravili pod streho. Dvaintridesetletni Švicar je svojo zadnjo, 17. grand slam lovoriko osvojil lani v Wimbledonu, na igriščih Flushing Meadows pa je zadnji naslov vzel leta 2008. Žemlja je z zmago na domačem turnirju serije challenger v Portorožu dobro začel sezono na trdi podlagi, a so nato sledili trije turnirju (Washington, Montreal, Winston Salem), na katerih je izpadel že v 1. krogu.

Že v ponedeljek sta v posamični konkurenci izpadla Aljaž Bedene in Polona Hercog. Na igriščih Flushing Meadows s slovesom Žemlje še ne bo konec slovenskih nastopov. V konkurenci ženskih dvojic nastopajo Katarina Srebotnik v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo, Polona Hercog v paru z Američanko Liso Raymond in Andreja Klepač v paru z Avstrijko Sandro Klemenschits. V moških dvojicah bo igral tudi Žemlja v paru z Avstralcem Marinkom Matoševićem. Srebotnikova pa bo nastopila tudi v mešanih dvojica s Srbom Nenadom Zimonjićem.

* Izid, 1. krog:

Roger Federer (Švi/7) - Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 7:5.