Najbolj prisrčen prizor, ki je razkril popolno nepopustljivost v poklicnem tenisu, se je zgodil prvi večer letošnjega OP ZDA, ko je, spet v povsem nove modne izdelke oblečena, prva dama svetovnega ženskega tenisa domačinka Serena Williams tako neusmiljeno preganjala po igrišču drobno, vendar že zmagovalko turnirja za grand slam v Parizu, Francesco Sciavone, da se je Italijanka v trenutku popolne nemoči zatekla k pobiralcu žogic in ga objela. Serena se ob srce parajočem prizoru ni niti malo raznežila. V manj kot uri, potrebni za zmago, je Francesci oddala le eno igro.

Le pol ure po zmagi pa je bila Serena vprašana, če se je že kdaj zgodilo, da bi kakšen dvoboj »tankirala«. Tankiranje pomeni športno manipulacijo, ko daleč boljši nasprotnik igra tako, da zmago namerno prepusti slabšemu. Dogaja se (Balkanci in sploh Slovani smo nagnjeni v športnemu hazardu), da slab igralec ali igralka potrebuje le nekaj točk, da se lahko direktno, brez kvalifikacij, uvrsti na naslednji turnir ali da se zadovolji sponzor, ki izplača letno premijo v skladu s pogodbeno uvrstitvijo na lestvici, v zadnjem času je padel sum tudi na nekaj igralcev, da so izgubljali po dogovoru z organizatorji športnih stav. Serena je odgovorila, da je prepričana, da vrhunskim športnikom tankiranje ne pride niti na misel, že zaradi lastnega ponosa.

Tankiranje so namreč domnevno odkrili pred dnevi novinarji časopisa Daily News. Zgodilo naj bi se davnega leta 1973, ko se je legendarna Billie Jean King proslavila v pravi športni vojni za izenačitev moških in ženskih nagrad na teniških turnirjih. Da bi dokazala, da je ženski tenis tudi po moči enak moškemu, je sprejela izziv (challenge), da odigra dvoboj z nekdanjim teniškim prvakom ZDA Bobbijem Riggsom. Zgodil se je dvoboj, ki je vzbudil izjemno zanimanje in verjeli ali ne, Riggs je v prvem nizu suvereno vodil s 5:2, potem pa na koncu z 2:1 v nizih izgubil. Pač je imel takrat slab dan, je zmago tudi pred dnevi komentirala sedaj 70 let stara Kingova.

Novinarji pa so našli pričo, ki je potrdila dogovor, sklenjen v ozadju. Seveda mafijski. Mafija (organizator je bil šef s Floride Santo Trafficante) je po silovitem zanimanju za dvoboj King – Riggs ugotovila, da bi zmaga Kingove pomenila na stavnicah krasen zaslužek. Toda poraz Riggsa je bila nemogoča zgodba, če ne bi mafija ugotovila, da je možakar strasten hazarder in primerno zadolžen v igralnici. Potem je zgodba znana. Mafija je Riggsu odpisala dolg, Riggs je izgubil s Kingovo, ženski tenis je slavil zmago nad moškim, Kingova pa ob vsem ostane nedotaknjena in ustanovi WTA, svetovno zvezo ženskega profesionalnega tenisa.

Da pa je vzdušje med OP ZDA v tenisu spet malo »slovensko«, je poskrbel zasavski zet Donald Trump (žena Melanija je doma iz Sevnice ob Savi) s svojo »univerzo« za proizvodnjo diplomantov, ki so z izkušnjami svojega mentorja postali najboljši v trgovanju z nepremičninami. Trumpova zasebna univerza (takšnega tipa zasebnih univerz je tudi v Sloveniji kar precej) ni imela licence, diplome pa so bile vseeno bleščeče. Izkazalo se je, da je od 5000 naivcev Trump pokasiral 40 milijonov dolarjev (deset mu jih je ostalo čistega), nekaj diplomantov pa je po vzorcu Trumpovega biznisa vložilo v posle velike denarje in propadlo. Življenje je pač izziv (challenge), eden uspe, več pa jih ne, je bil kratek »rektor« Trump.

Zato pa mora biti teniško dogajanje na turnirjih za grand slam največji izziv za vsakega igralca, prizorišče, kjer se pokaže vse. Za Polono Hercog in Aljaža Bedeneta velja, da je bil njun doprinos v New Yorku zanemarljiv. Oba se v ključnih trenutkih menda nista počutila dobro, ob njuni igri pa še slabše njuna trenerja. Polono Hercog namreč v New Yorku spremlja nekdaj nikdar izpričani veliki up slovenskega tenisa Domžalčan Andrej Krašovec (v Polonini igri opaža tudi prvine svojega tekmovalnega tenisa!), Aljaža Bedeneta pa Italijan Claudio Pistolesi, ki je bil kot igralec reden udeležencev nekdaj bogatih turnirjev serije challenger Slovenian open v Domžalah. Sicer pa je v New Yorku tudi mariborski trener Rok Petelinšek, ki skrbi za Grkinjo Eleni Danilidu, sicer dobro prijateljico Polone Hercog. Petelinškova varovanka je bila prej Italijanka Romina Oprandi, ki je sedaj med petdesetimi igralkami na svetu.