Veliko pestrejši začetek tedna kot na borznem parketu je bil na slovenski obali, in sicer v Luki Koper. V ponedeljek je bilo objavljeno nerevidirano poročilo o poslovanju Luke Koper. V prvem polletju je ustvarila 7,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov oziroma 1,6 milijona evrov več od doseženega v enakem obdobju lanskega leta ter za 0,5 milijona oziroma 7 odstotkov nad načrti. Veliko več pozornosti pa je bilo usmerjene v odločanje nadzornikov Luke Koper za imenovanje novega predsednika uprave. Kot je že dobro poznano vsej slovenski javnosti, je položaj zasedel nekdanji državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič, kar pa ni povzročilo le panike med vlagatelji (tečaj je v začetku torkovega trgovanja padel za dobrih 7 odstotkov), ampak tudi precej razburjenja v slovenski politiki.

Koalicija in opozicija sta si tokrat enotni. Po njunem mnenju je imenovanje nedopustno. V Gospodarski zbornici Slovenije so imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča opisali kot še eno izmed »domačijskih političnih kadrovskih igric«. V Združenju Manager menijo, da je bilo imenovanje »mimo uveljavljenih kodeksov in dobrih praks korporativnega upravljanja«, medtem ko največji lastnik Slovenska odškodninska družba razmišlja o sklicu izredne skupščine, na kateri bodo ponovno izbrali nadzornike.

Vroče je tudi na Gorenjskem, bolj natančno v Aerodromu Ljubljana, kjer je Slovenska odškodninska družba za septembrsko skupščino, na kateri bodo odločali tudi o naložbi v nov potniški terminal, predlagala revizijo poslovanja, ki bo podlaga za morebitne strateške partnerje. Aerodrom Ljubljana, ki je eno izmed 15 podjetij v paketu prvega kroga privatizacije, je po zadnjih govoricah morebitni kandidat za nakup s strani kitajske letalske družbe, ki se zanima tudi za Adrio Airways in njeno letalsko šolo.

Gibanje tečajev na Ljubljanski borzi bo v prihodnjih tednih zelo verjetno bolj kot ne pod vplivom politike prodaje državnih deležev, vseeno pa bodo imele nekaj teže tudi objave rezultatov poslovanja slovenskih blue chipov.