V petek popoldne se v središču Domžal začenja 17. etno-rock festival (ERF), ki mu bo na prvi šolski dan sledil še 3. festival za mlade, ki so ga poimenovali Jari etno-rock festival. Z njim se bo Češminov park zagotovo tudi letos spremenil v prizorišče radoživega druženja otrok, mladine in njihovih spremljevalcev skozi glasbo in ples – »Mladi za mlade!«.

ERF je že od vsega začetka svojevrstna zibelka mladih glasbenikov. Organizatorji so festival posvetili ohranjanju slovenske ljudske glasbe, negovanju slovenskega jezika, ustvarjanju poezije in poustvarjanju slovenske ljudske glasbe. Še več, organizatorji so si, kot je poudaril oče in duša festivala Béla Szomi Kralj, vsa leta prizadevali, da bi s pomočjo festivala s slovensko ljudsko glasbo, ki je po glasbenih šolah večinoma ne poučujejo, okužili sposobne mlade glasbenike in njihove glasbene skupine ter bi tako tudi ta zvrst glasbe prehajala iz roda v rod. Prav zato se je izpod festivalskega okrilja izluščil še samostojni Jari etno-rock festival, ki mladim zagotavlja prostor in občinstvo ter jih dodatno spodbuja k izražanju lastne glasbene kreativnosti.

Na 17. ERF, ki bo v petek trajal od 17. ure do polnoči, se bodo predstavile zasedbe: Marko Hatlak, ElaBanda, Kom3dija (iz Hrvaške), Amabundo Nagumbe, stalnica festivala glasbena skupina Kontrabant in prvič kot kantavtor Tomaž Juvančič.

Na festivalu je skozi leta prvič stopil pred občinstvo že kup obetajočih skupin, ki so kmalu postale vseslovensko in celo širše prepoznavne. Z željo spodbujanja otroške in mladinske glasbene kreativnosti v predvsem neklasičnih žanrih so organizatorji tudi letos povabili zelo dobre, a medijsko še neuveljavljene glasbenike iz lokalnega in širšega okolja.

Jari (mladi) etno-rock je popolnoma nekomercialne narave in dobra spodbuda mladim glasbenikom, ki bogatijo in razvijajo našo kulturo, soustvarjajo glasbo in ohranjajo našo glasbeno zapuščino za prihodnje rodove, poudarja Béla Szomi Kralj in dodaja, da se bo na festivalu kot rdeča nit prepletala slovenska ljudska glasbena tradicija z drugimi glasbenimi žanri in avtorskimi idejami mladih ustvarjalcev. Za popestritev pa so letos povabili tudi plesno skupino mladih plesalcev, ki bo občinstvo navduševala med odmori.

Bogat bo tudi spremljevalni program Jarega ERF, saj se bo na stojnicah predstavila množica društev in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi. Tam bodo čitalnica v naravi, likovna delavnica pod krošnjami dreves, delavnica za izdelovanje starodavnih inštrumentov iz gline, kože in lesa, s teleskopi pa bo mogoče občudovati tudi površino Sonca in njegove pege. In ne nazadnje, letos na prizorišču ne bo nezdrave hrane in pijače, saj bodo za naravne brezalkoholne napitke in slastne prigrizke poskrbeli taborniki. av