Cel cirkus je bil zagnan, sicer upravičeno, ko je državni sekretar v kabinetu premierke Bratuškove, Gašpar Gašpar Mišič, samozavestno in samopromocijsko napovedal selitev na čelo pristaniške uprave, češ da se ne spodobi, da človek iz politične stranke, in to najmočnejše v parlamentu, še posebej če je brez ustrezne izobrazbe in izkušenj, prevzame kakršno koli vodilno mesto v gospodarstvu, ker da se mora politika iz njega umakniti, razpisali so se mediji, oglasili ekonomisti, zgrozili so se vodje političnih strank v opoziciji in koaliciji, pred nevarnostjo takšne kandidature in potencialne izvolitve sta svarila še komisija za preprečevanje korupcije in Slovenska odškodninska družba, ki upravlja delež države v podjetjih. Edina, ki sta se je veselila in g. Mišiču kar javno obljubila podporo oziroma ga spodbudila k temu koraku, sta bila ljubljanski in koprski župan.

Predstavniki zaposlenih v Luki ter predstavnica občine v nadzornem svetu, vsi notorično blizu Borisu Popoviču ali kar v njegovem imenu, so vnaprej dali vedeti, da bo njihov glas, navkljub zgroženosti centralne oblasti in vesoljne Slovenije, za Mišiča. In k enakemu ravnanju se je nagibal tudi sam predsednik sveta g. Klobas. Torej, izid glasovanja povsem pričakovan. Večina nadzornikov pritisku ni podlegla in se je odločila, kot je napovedovala. Dovolim si oceno, kar v posmeh stroki, vladi, koaliciji, opoziciji, medijem, nadzornim ustanovam in sami javnosti. Ter, ne nazadnje, osnovnim postulatom poslovne etike. Izrazito politično nastavljen kader je postal prvi mož enega največjih državnih podjetij.

Toda kdo ga je politično nastavil, če ga je celo njegova formalna šefinja stranke, predsednica vlade, prosila, naj se tej ambiciji odpove? Očitno nekdo drug, iz neformalnega ozadja, ki ga lahko najdemo le med podpornikoma njegove kandidature. Ugibajmo, kdo bi to lahko bil? Sam sklepam, da kar oba, s čimer sta dokazala in dokazujeta, v čigavih rokah je v tem primeru dejanska oblast. Interesna sprega med gospodoma Popovičem in Jankovićem je očitna, njun vpliv še vedno zelo močan, tako da ko se je imenovanje že zgodilo in Sod, premierka ter politični veljaki napovedujejo ukrepanje za spremembo stanja, dobro je vedeti, ta korak ne bo lahek. Zaposleni in MO Koper bodo še vedno obvladovali štiri devetine nadzornega sveta, odškodninska družba in nad njo vlada in parlamentarna večina pa bodo še bolj kot doslej tvegali očitke in obtožbe o tem, da si prizadevajo svojo politično voljo vendarle uveljaviti in torej da kadrujejo »nesramno politično«. Ker, resnici na ljubo, politično kadruješ bodisi ko nekoga postaviš bodisi ko ga odstaviš. Ta scenariji je zelo verjeten, ko se bo oglasil populizma izjemno vešč lokalni župan in mu bodo sledili pristaniški sindikati, ki so baje že zagrozili s hudo stavko, če Mišič ne bi bil izbran. Predstavljajmo si, če bo kazalo na njegovo razrešitev. Tako, da se pot za vlado in koalicijo iz te godlje vse bolj vzpenja, kar jo bo dodatno zadihalo ob že tako in tako vroči politični jeseni.

Morda bi prej veljalo razmisliti o skrbnem nadzoru članov nadzornega sveta, predvsem tistih petih, ki so bivšega državnega sekretarja brez ustrezne izobrazbe in izkušenj podprli, in o njihovi konkretni odškodninski odgovornosti, o tem, kako jo uveljaviti in unovčiti, ko bi se izkazalo, prek poslovnih rezultatov družbe, da so izbrali slabo. Da bi Luka Koper poslovala slabo, verjamem, da si nihče ne želi, zato pa toliko bolj mora biti izostren odnos do odgovornosti njenih upravljalcev in nadzornikov.

Pa še to, da bo slika celovita. Popovič se z Ankarančani, ki bodo prihodnje leto izvolili svojo občinsko oblast, za zdaj, kolikor vem, sploh noče pogovarjati, pa četudi to novonastale okoliščine terjajo (premoženjsko delitvena bilanca, dogovor o morebitnih skupnih komunalnih in drugih javnih službah ter o občem, za občane obeh občin prepotrebnem sodelovanju). Kako se bo tega lotil novi direktor pristanišča, ne da bi svojega lokalnega sponzorja ujezil? Tretji pomol ne bo nastal in nasploh poslovanje Luke ne bo uspešno brez razumevanja in sodelovanja tudi občine Ankaran.

Aurelio Juri, Koper