Za terapevtsko skupino zdravil - gre za podobna zdravila, namenjena za zdravljenje iste bolezni - se bo namreč določila najvišja cena, ki jo bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V nasprotju s sistemom medsebojno zamenljivih zdravil, ko lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila, pa v okviru terapevtskih skupin zdravil farmacevti v lekarnah te možnosti ne bodo več imeli.

Kot pojasnjujejo v lekarniški zbornici, bo tako moral bolnik že pri zdravniku vztrajati, naj mu predpiše zdravilo, ki ga bo v celoti krila zdravstvena blagajna, če zdravila ne bo želel doplačevati. V lekarni namreč zamenjava ne bo mogoča, pacient pa bo moral nazaj k zdravniku po nov recept.

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je tako na današnji novinarski konferenci opozoril, da lahko zamenjava zdravila, ki ga je pacient dobival leto ali dalj, zlasti pri starejših povzroči zmedo, kar ima lahko tudi resne posledice.

Poleg tega bo sistem po njegovih besedah povzročil "dvojno delo tako pri pacientih, kot pri zdravnikih; povečale se bodo gneče v lekarnah in dejansko tudi v čakalnicah". Gneča bo po njegovih besedah še večja, ker z oktobrom ZZZS uvaja tudi nove kontrole pri izdaji zdravil.

Ponovni obiski

Ker bo prihajalo do ponovnih obiskov pri zdravnikih, dodatnih obiskov v lekarnah, potrebna bo tudi nadgradnja informacijskega sistema, bodo posledice uvedbe terapevtskih skupin zdravil tudi dodatni stroški, opozarjajo v lekarniški zbornici. Da bo zmeda ob uvedbi čim manjša, napovedujejo pripravo posebnih informativnih plakatov.

V prvi fazi naj bi ZZZS uvedel eno terapevtsko primerljivo skupino, in sicer za zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni, nato pa naj bi sistem razširili tudi na druga področja zdravil. Golub je tako izpostavil primer treh različnih zdravil za zdravljenje želodčne bolezni, pri čemer je izhajal iz današnjih cen, saj od ZZZS seznamov, kakšne bodo najvišje cene po uvedbi sistema, še niso dobili.

Po njegovih navedbah je bilo lani za tovrstna zdravila izdanih 554.000 receptov, po novem sistemu bi morali zanje pacienti doplačati v kar 59,17 odstotka primerov. Če bi bila najvišja dovoljena cena določena v višini glede na sedanje cene najcenejšega zdravila, bi za eno od drugih dveh zdravil pacienti morali doplačati 2,15 evra, za drugo 0,65 evra.

V lekarniški zbornici so prepričani, da se bo v primeru, da proizvajalci ne bodo znižali cen zdravil - o čemer zaenkrat uradnih informacij nimajo - delež doplačil povečal. Praksa po Golubovih besedah kaže, da v primeru, ko je doplačilo do pol evra, pacienti za zdravilo doplačajo, če je doplačilo večje, pa se odločijo za zamenjavo zdravila.