Kirgizistanske oblasti pravijo, da je 15-letnik z vasi na vzhodu države umrl pretekli četrtek, potem ko so mu postavili diagnozo. Bolezen prenašajo glodavci, v 14. stoletju pa je povzročila milijone smrti v Evropi. Uradniki so hospitalizirali in izolirali 105 oseb, ki so bile v stiku s pokojnim najstnikom. Med izoliranimi so tudi zdravniki in zdravstveno osebje, ki je skrbelo za 15-letnika.

»Po sestanku z zdravniki smo mu diagnosticirali kugo,« je pisalo v izjavi. Telo 15-letnika so kremirali, ostanke pa so pokopali s posebnimi varnostnimi ukrepi. »Sumimo, da se je pacient okužil z ugrizom bolhe,« je povedal uradnik z ministrstva za zdravstvo Tolo Isakov. Okužene podganje bolhe prenašajo bolezen, potem ko so se okužile od glodavcev in bolezen prenašajo na ljudi.

Isakov je povedal, da so na območje že poslali dve ekipi, da bi ujeli, pobili in preučevali glodavce. Od zadnjega primera kuge v Kirgizistanu je sicer minilo 30 let, ministrica za zdravstvo Dinara Saginbajeva pa zanika možnosti epidemije. »Oblika bolezni, ki je prizadela najstnika, ni znak epidemije kuge. Zato ni nobenih razlogov za zaprtje meja,« je povedala.