»Dimitrij mi je po dvoboju dejal, da je bil sredi tretjega seta že popolnoma utrujen. Res sva prva dva seta odigrala s kakovostjo za najboljšo dvajseterico, potem pa je raven moje igre padla,« je po porazu z Rusom, 34. igralcem sveta, dejal Aljaž Bedene. Slovenec je v prvem nizu držal korak s favoritom do dvanajste igre, takrat pa je izgubil igro na svoj začetni udarec in s tem tudi niz (5:7). Sredi drugega niza je Bedenetu uspelo odgovoriti z enako mero (brejk) za zmago s 6:4, tretji pa je spet pripadel Tursunovu (6:3). V četrtem nizu je ruski teniški igralec povsem pometel z Bedenetom, ki ni dobil niti igre (0:6). »Moj novi trener Claudio Pistolesi me sili, naj grem še bolj v napad, kar je pravzaprav moja prava igra. Zaradi bolečin levega zapestja si bom zdaj vzel nekaj dni počitka,« je še dodal Bedene, ki se je včeraj prvič pomeril z Dimitrijem Tursunovom.

Nihče ni podvomil o povsem premišljeni odločitvi Francozinje Marion Bartoli, ki je po zmagi na Wimbledonu šokantno objavila, da bo prenehala. Manj znano je, da ima Bartolijeva najvišji inteligenčni kvocient (175) med vsemi igralkami in igralci, zato tudi nosi vzdevek Genialka. Osemindvajsetletnica, ki je sedma na lestvici WTA, je ugotovila, da načeta Ahilova tetiva ter obrabljeni sklepi in bolečine v hrbtu ne obetajo nič dobrega. Zato je njena odločitev verjetno dokončna, poleg tega so jo že temeljito izučili televizijskega komentiranja. Na Eurosportu bo začela z letošnjim OP ZDA v tenisu.

Med moškimi je pravi fenomen Nemec Tommy Haas, ki je pri 35 letih popolnoma zdrav in igra najboljši tenis v življenju. Prav na Haasa je pokazal tudi Roger Federer (32), ki bi ga nekateri konkurenti radi tiho spravili v pokoj, kamor prav tako nikakor še ne misli prva igralka sveta Serena Williams pri 32 letih, ki ji je v prvem kolu nasproti stala Italijanka Francesca Sciavone (33).

Teniški igralci in igralke tudi po »upokojitvi« preprosto ne morejo iz tenisa. V njem ostajajo kot trenerji, svetovalci ali kapetani reprezentanc, postanejo tudi predsedniki nacionalnih teniških zvez. Celo Ivan Lendl se je vrnil, čeprav je trdil, da je golf šport njegovega življenja. V najbolj nenavadno smer iz tenisa pa sta šla zmagovalca turnirjev za grand slam Rus Jevgenij Kafelnikov in Nemec Boris Becker, čeprav z loparji še vedno nastopata na dobrodelnih prireditvah. Prvi je iskreno povedal, da je zasvojen hazarder, drugi pa je naravnost obseden s pokrom, medtem ko je njegov sopotnik Michael Stich podpredsednik nemške teniške zveze in lastnik turnirja v Hamburgu. V teniškem poslu pa je pred bankrotom tretji Nemec iz slavne trojice, Carl Uwe Steeb. Toda Nemčija trenutno vse stavi na finalistko letošnjega Wimbledona Sabine Lisicki, ki sicer stalno živi in trenira na Floridi pod strogim nadzorom Nicka Bolletierija, ki pri 82 letih brez oklevanja v roke vzame teniški lopar in pokaže pravilen udarec.

Prav na Floridi so izdelali aparaturo, ki spremlja trening teniških igralcev v tridimenzionalni tehniki, tako da posebni »čipi« gosto prekrivajo igralčevo telo in lopar. Tako se lahko popravlja udarce do zadnje podrobnosti. Samo za ilustracijo: Marion Bartoli in njen oče Walter sta izračunala, da je Francozinja na 47 turnirjih za grand slam žogico čez mrežo udarila več kot dvamilijonkrat.

Letos poteka 40 let, odkar je ameriška teniška igralka Billie Jean King (po njej se imenuje tudi teniški center v Flushing Meadowsu, kjer se igra OP ZDA) po Wimbledonu zbrala igralke in skupaj so ustanovile WTA, svetovno združenje profesionalnih igralk tenisa. Ostro so zahtevale izenačitev nagradnega sklada na turnirjih za grand slam za oba spola. Kingova je leta 1973 v Wimbledonu za tri zmage (posamezno ter v mešanih in ženskih parih) zaslužila 3550 dolarjev, Jan Kordeš pa »samo« za zmago v moški konkurenci 5000. Mimogrede: Američanka Serena Williams je do sedaj samo z nagradnimi skladi zaslužila več kot 50 milijonov dolarjev!