Kotički bodo poimenovani po Cankarjevih delih

V novo knjižnico so bili na Vrhniki primorani investirati, saj je stara že zdavnaj prostorsko zaostala za vsemi potrebami in normativi. »Stara knjižnica je stisnjena na vsega 600 kvadratnih metrov, nova pa se bo razprostirala na skoraj trikrat večji površini. Razdeljena bo na kotičke, ki bodo poimenovani po Cankarjevih delih in bodo spominjali na prostore, kjer je pisatelj ustvarjal. Knjižnica bo računalniško najsodobneje opremljena – v njej bo tudi učilnica za računalniško opismenjevanje –, primerna pa bo tudi za organizacijo kulturnih prireditev, tako da bo pravzaprav pravcati kulturni center,« je bodočo knjižnico opisal vrhniški župan Stojan Jakin.

Za nakup šivalnice nekdanjega usnjarskega giganta je občina odštela 1,1 milijona evrov. Za energetsko sanacijo objekta, ki pravkar poteka, so od ministrstva za infrastrukturo in prostor prejeli nekaj več kot 860.000 evrov evropskih in državnih nepovratnih sredstev, medtem ko so 450.000 evrov dobili še iz evropskega sklada za regionalni razvoj, kamor so se prijavili skupaj z občinami Borovnica, Log - Dragomer in Horjul, ki bodo prav tako uporabnice nove knjižnice.

V nekdanji šivalnici prihodnje leto tudi nova šola

V nekdanji šivalnici pa ne bo zrasla le nova knjižnica. V objektu, ki ima tri nadstropja in skupno 3700 kvadratnih metrov površin, bodo prihodnjo jesen v zgornjih prostorih odprli novo osnovno šolo z devetimi oddelki, medtem ko bosta v pritličnih prostorih, kjer je strop nekoliko višji, šolska telovadnica in predstavitveni center reke Ljubljanice.

V njem naj bi združili in obiskovalcem predstavili bogato naravno in kulturno zapuščino, s katero se ponaša Vrhnika. Hkrati s predstavitvenim centrom naj bi uredili še brežino Ljubljanice, kjer je bilo predrimsko pristanišče Nauportus, po županovih besedah pa bodo na določenih mestih opravili tudi dodatne arheološke raziskave, ki bi razkrile morebitne nove zanimivosti, ki jih v tem delu skriva reka sedmih imen.

»Sprva smo želeli v pritličju poleg šolske telovadnice zgraditi še nekaj manjših prostorov, ki bi jih uporabljala razna športna društva. A kriza je naredila svoje, tako da investitorjev nismo našli. Za predstavitveni center pa se bomo še letos prijavili za evropski denar prek tako imenovanega norveškega mehanizma. Če bomo na razpisu uspešni in bomo pridobili milijon evrov, bo tudi center zaživel prihodnje leto, sicer pa bo moral kakšno leto počakati, saj na občini nimamo denarja na pretek,« je pojasnil Jakin.